Αφιέρωμα στον αραβικό κόσμο στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Αφιέρωμα στον αραβικό κόσμο στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-8 Μαΐου, θα γίνει κι ένα μεγάλο φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή με τίτλο «Μέση Ανατολή - όταν οι ιδέες εξεγείρονται...».

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τους εκδότες, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 170 εκδηλώσεων, εστιάζοντας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, αλλά και στη θέση του βιβλίου στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δώδεκα διανοούμενοι και συγγραφείς από εννέα χώρες θα βρεθούν στη Θασσαλονίκη: Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Η θεματική του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται στις εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών σ’ αυτές της χώρες και στη σημασία τους για την παγκόσμια πορεία, αλλά εστιάζει στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το φεστιβάλ έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα συζητήσεων, παρουσιάσεων, ομιλιών, στρογγυλών τραπεζιών για ζητήματα λογοτεχνίας, πολιτικής, ελευθερίας, πολέμου και ειρήνης: «Οι συγγραφείς της Ειρήνης», «Η Τυνησία και το ντόμινο των εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο», «Οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής και η ελευθερία» κ.ά.

Ειδικά για τον Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ (Βραβείο Νόμπελ 1998 για το σύνολο του έργου του), το ΕΚΕΒΙ έχει οργανώσει ένα αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Γιτάνι, προσωπικός φίλος του Μαχφούζ, ο μαθητής του Σούμπχι Χαντίντι από τη Συρία και η Xόντα Μπαρακάτ από τον Λίβανο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Ναγκίμπ Μαχφούζ στα ελληνικά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ