Έτος Ελύτη το 2011 - iefimerida.gr

Έτος Ελύτη το 2011

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτος Ελύτη κήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού το 2011, γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, στις 2 Νοεμβρίου του 1911, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πολλές εκδηλώσεις θα γίνουν όλη τη χρονιά, αρχίζοντας από την άνοιξη.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ανακοίνωσε σήμερα το δικό του πρόγραμμα εορτασμών.«Η ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας», γράφει ο ποιητής στα «Ανοιχτά χαρτιά» και η κ. Ηλιοπούλου ευχήθηκε το ποιητικό Έτος Ελύτη να είναι μια ευκαιρία να «επαναανακαλύψουμε την ταυτότητά μας και την υπερηφάνεια μας».

Έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη» θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ιδρυμα Θεοχαράκη. Μια έκθεση ντοκουμέντων, χειρογράφων, εκδόσεων αλλά και εικαστικών δημιουργιών του ποιητή, καθώς και έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τις αισθητικές του αντιλήψεις.

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» λέγεται η εκδήλωση ποίησης, εικόνας και μουσικής η οποία έχει προγραμματιστεί για την ημέρα των γενεθλίων του ποιητή, 2 Νοεμβρίου, και την επομένη, 3 Νοεμβρίου. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα απαγγείλει ποιήματα του Ελύτη, τα οποία θα πλαισιώσει μουσικά ο Γιώργος Κουρουπός.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος θα κυκλοφορήσουν, την άνοιξη, τα πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2006, με θέμα «Ο Ελύτης και η Ευρώπη» και, τον Σεπτέμβριο, ο τόμος «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνος», ένα λεύκωμα με εκτενές χρονολόγιο της ζωής και του έργου του, βιβλιογραφικές πληροφορίες, εκλογή ποιημάτων, επιλεκτική κριτικογραφία, φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.

Από τις εκδόσεις Ύψιλον θα κυκλοφορήσει την άνοιξη ο τόμος «Συν τοις άλλοις», με 37 συνεντεύξεις του Ελύτη την πεντηκονταετία 1942-1992, και το βιβλίο-δίσκος «Με το λύχνο του άστρου», ανθολογία ποιημάτων του Ελύτη και μελοποιήσεων από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και Γιώργο Κουρουπό, ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ζωντανά σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τον Μάιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επίσημο site για τον Οδυσσέα Ελύτη, με εργοβιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για μεταφράσεις και νέες εκδόσεις αλλά και για εκδηλώσεις για τον ποιητή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οδυσσέας Ελύτης έτος ελύτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ