Η επιλογή του προσώπου του Κώστα Παπαβασιλείου για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Τηλεόρασης μετά από ανοιχτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , αποτελεί ένα μήνυμα αξιοκρατίας και συνέχειας
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η περίπτωση του κ.Παπαβασιλείου μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση , καθώς είναι μια από τις σπάνιες φορές που η επιλογή ενός προσώπου σε μια τόσο ευαίσθητη θέση όπως του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ γίνεται μέσω δημόσιου διαγωνισμού.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα πληροφορίες όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην καθιέρωση ανοιχτού διαγωνισμού με κριτήρια ΑΣΕΠ για την πλήρωση των νευραλγικών θέσεων της ηγεσίας των δημοσίων οργανισμών δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεψαν εσφαλμένα ότι ο νόμος θα αποτύχει , όταν , δοκιμαστεί στην πράξη .
Βέβαια αυτό που δεν υπολόγισαν οι επικριτές του νόμου Κεραμέως , όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές , ήταν ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες η εφαρμογή του θα αποδείκνυε ότι το Δημόσιο μπορεί να σέβεται και να επιβραβεύει τα ικανά στελέχη του.
Μάλιστα οπως επισημαίνουν, θα ήταν αδιανόητο να καταλάβει τα ηνία της Δημόσιας Τηλεόρασης ένας εργαζόμενος που ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΡΤ σε νεαρή ηλικία μέσω ανοιχτού διαγωνισμού , καθώς η παράδοση στο ραδιομέγαρο θέλει διαχρονικά να προσλαμβάνονται και να απολύονται τα ηγετικά στελέχη με βάση κυρίως κομματικά κριτήρια.
Ας σημειωθεί πώς άνθρωποι της αγοράς διατείνονται πως Παπαβασιλείου είχε μια πετυχημένη πορεία στη Δημόσια Τηλεόραση, καθώς διατηρούσε τη θέση του Γενικού Δ/ντη Προγράμματος τη τελευταία 5ετία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ίδιες πηγές, πληρούσε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις και είχε άριστες επιδόσεις στις γραπτές και προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όμως ας μη γελιόμαστε. Συνεπώς, το βήμα και την ευκαιρία να διεκδικήσει την υψηλότερη θέση στο βάθρο της ιεραρχίας, την παρείχε ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την επιλογή διοικήσεων των φορέων του δημοσίου.
Άραγε χωρίς αυτόν, θα υπήρχε υποψηφιότητα μέσα από την ίδια την εταιρεία της ΕΡΤ; διερωτώνται με νόημα οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ίσως τελικά ο συγκεκριμένος νόμος, παρά την κριτική που δέχεται, να είναι αυτός που επιτρέπει την ύπαρξη αντίστοιχων υποψηφιοτήτων, προερχόμενων από επιτυχημένους εργαζόμενους των ίδιων των δημόσιων φορέων. Με άλλα λόγια, αξιοκρατία και συνέχεια στο Δημόσιο - ένα κοινωνικό αίτημα πολλών δεκαετιών θα καταλήξουν με νόημα.