Ο ηθοποιός μιλάει στο iefimerida.gr για το ρόλο του στην «Σκοτεινή θάλασσα» του Mega, το λόγο που τον ώθησε να κάνει ψυχοθεραπεία και την επικείμενη συνεργασία του με την σύζυγο του, Δανάη Μιχαλάκη.
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και τραγουδιστής του συγκροτήματος Polkar. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, ο οποίος έδωσε το στίγμα του από τη πρώτη του θεατρική παράσταση την «Κατσαρίδα» το 2008. Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες, νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια και έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αποφάσισε να βάλει και την τηλεόραση στη ζωή του.
Φέτος κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Σκοτεινή θάλασσα», η οποία προβάλλεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.30 στο Mega.
Σ΄ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις μίλησε στο iefimerida.gr για τα νέα δεδομένα στη ζωή του, απαντάει ποια ερώτηση έχει βαρεθεί να του κάνουν οι δημοσιογράφοι και δίνει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να πρωταγωνιστεί με την σύζυγο του στην τηλεόραση την ερχόμενη σεζόν.
Η τελευταία φορά που σε συνάντησα ήταν το καλοκαίρι του 2016 όπου έπαιζες στη παράσταση «Συρανό» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Πόσο έχει αλλάξει από τότε η ζωή σου;
Να σου πω την αλήθεια, από τότε και μετά έχει γίνει χαμός! Από την επόμενη χρονιά αποφάσισα να δοκιμαστώ στην σκηνοθεσία, συνσκηνοθετησα την παράσταση «Η ωραία του πέραν» και στη συνέχεια η πρώτη μου αμιγώς σκηνοθετική δουλειά ήταν ο «Αρίστος» στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Επίσης, έχω πλέον στη ζωή μου και τους Polkar, την μπάντα μου, που είναι ο λόγος να παίρνω ενέργεια και χαρά στη ζωή μου κάνοντας συναυλίες. Παράλληλα, ξεκίνησα να δουλεύω και στην τηλεόραση ενώ παλιότερα την απέφευγα από φόβο λόγω της μεγάλης έκθεσης που σου προσφέρει. Και σε προσωπικό επίπεδο, φυσικά, έχουν αλλάξει πολλά. Ευτυχώς, προς το καλύτερο.
Σε εκείνη την συνάντηση με είχες στήσει 50 λεπτά γιατί είχες βάλει πλυντήριο και έπρεπε να βγάλεις τα ρούχα. Συνεχίζεις να κάνεις δουλειές του σπιτιού;
Πω πω έχεις δίκιο, ξεμπρόστιασε με, μου αξίζει! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καλή σχέση με το χρόνο, το παλεύω όμως! Όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, ναι κάνω ό,τι μπορείς να φανταστείς χωρίς ταμπού. Τελευταία, όμως, έχω πάθει έρωτα με μια ρομποτική σκούπα που την αποκαλώ «Μπρουνχίλντα».
Στο παρόν, σε τι φάση της ζωής σου σε πετυχαίνω;
Άκρως δημιουργική. Γυρίσματα για τη «Σκοτεινή Θάλασσα» και πρόβες για 2 παραστάσεις που σκηνοθετώ. Τον «Αυτόχειρα» για το Εθνικό Θέατρο - Σκηνή Κοτοπούλη- Ρεξ και το «Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα» για το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Σε ποια ερώτηση έχεις βαρεθεί να απαντάς;
Στο «πως αισθάνεται η μαμά σου που έγινες ηθοποιός».
Τι σε έκανε να αποδεχτείς την πρόταση για την «Σκοτεινή θάλασσα»;
Το καταπληκτικό σενάριο, ο καταπληκτικός ρόλος και ο καταπληκτικός σκηνοθέτης μου. Όλα αυτά!
Ο χαρακτήρας που υποδύεσαι πάσχει από διπολική διαταραχή. Πώς προσέγγισες το ρόλο; Χρειάστηκε να συναναστραφείς με διπολικούς ανθρώπους, να μελετήσεις βιβλία;
Αρχικά κάναμε συναντήσεις και έρευνα μαζί με τους σεναριογράφους και το σκηνοθέτη της σειράς Γρηγόρη Καραντινάκη. Από εκεί και πέρα, εκτός από υλικό βίντεο ήρθα σε επαφή με ένα πρόσωπο που εδώ και χρόνια έχει διαγνωστεί ως διπολικός με μανιοκατάθλιψη και είναι σε αγωγή, για να μπορέσω να είμαι όσο πιο ακριβής γίνεται στην αποτύπωση του ρόλου.
Σε παλαιότερη συνέντευξη έχεις αναφερθεί στα προσωπικά σου σκοτάδια. Πήρες υλικό από αυτά τα σκοτάδια για το ρόλο σου;
Πάντα βοηθάει να έχεις μια πλούσια σε εμπειρίες ζωή. Πάντα σε βοηθάει αυτό όταν χτίζεις ένα ρόλο. Και τα σκοτάδια που λες, χρήσιμα είναι.
Υπήρξε κάποιο γύρισμα που σε δυσκόλεψε;
Κυρίως με έχουν δυσκολέψει τεχνικά δύσκολα γυρίσματα. Να πρέπει να είμαι ξαπλωμένος μέχρι τις 03:00 το πρωί πάνω στο τσιμέντο και να τρώω κλωτσιές ας πούμε.
Φέτος επιστρέφεις στο Εθνικό, αλλά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη. Πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού;
Αρχικά είναι πολύ τιμητικό. Δεν ξέρω αν έχει μπει νεότερος σκηνοθέτης στο Ρεξ, ξέρω όμως ότι έχω μπει με μεγάλο ενθουσιασμό. Δουλεύουμε πολύ με τους ηθοποιούς, αλλά είμαστε όλοι χαρούμενοι που θα «συστήσουμε» στο κοινό ένα σχετικά άγνωστο έργο της ρωσικής δραματουργίας, που είναι μια συγκλονιστική κωμωδία που έχει τεράστια σημασία να παιχτεί τώρα στην Αθήνα.
Τον τελευταίο χρόνο βγήκαν πολλές ιστορίες σκηνοθετών που ταλαιπωρούσαν τους ηθοποιούς τους, καθώς είχαν μια θέση εξουσίας. Στη πορεία σου βίωσες τέτοιες καταστάσεις; Υπήρξε κάποιο περιστατικό που σε είχε φτάσει στα όρια σου;
Κοίτα έχω συνεργαστεί με απαιτητικούς σκηνοθέτες, αλλά δεν είχαν κακοποιητικές συμπεριφορές.
Ως σκηνοθέτης έχεις πέσει στη παγίδα να ταλαιπωρήσεις ηθοποιό;
Όταν σκηνοθετώ μια παράσταση θέλω ο ηθοποιός να με βλέπει ως συμπαίχτη και όχι ως εχθρό. Αν το θέατρο γίνεται ταλαιπωρία δεν έχει νόημα.
Πώς είναι για ένα νέο παιδί να σκηνοθετεί ονόματα όπως μεταξύ άλλων η Θέμις Μπαζάκα, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Ναταλία Τσαλίκη, ο Μανωλης Μαυροματακης, η Ελένη Ουζουνίδου;
Καταρχάς, η Ελένη Ουζουνίδου είναι η πρώτη που με εμπιστεύτηκε και οφείλω να της το αναγνωρίσω. Από κει και πέρα, ναι είναι πολύ τιμητικό να δουλεύεις με ηθοποιούς με το κύρος και την πορεία όπως οι ηθοποιοί που αναφέρεις. Όταν όμως μπούμε στην πρόβα παράλληλα με το σεβασμό, φροντίζω να λειτουργούμε χωρίς στεγανά μεταξύ μας ώστε η δουλειά να γίνεται με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια που μιλάς σε έναν φίλο που σε πιστεύει.
Μέσα από την ερμηνεία σου στη παράσταση «Mojo» ήσουν υποψήφιος για βραβείο Χορν. Είναι στόχος ένα βραβείο;
Όχι. Είναι πολύ εγωπαθές αυτό. Στόχος πρέπει να είναι πάντα να έχει «νόημα» αυτό που κάνεις.
Έχεις φτάσει σε σημείο να σκεφτείς να τα παρατήσεις;
Πολλές φορές, αλλά όχι στα σοβαρά. Μάλλον για να γκρινιάζω το λέω. Απλά μου λείπει καμία φορά η εποχή της τεμπελιάς και της καλοκαιρινής ραθυμίας. Ίσως απλά κάποια στιγμή καταφέρω να αράζω το καλοκαίρι και να μην κάνω τίποτα άλλο εκτός από το να διαβάζω και να κοιμάμαι.
Το κίνημα #Metoo έφερε ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο θεατρικό χώρο. Ποιες οι σκέψεις σου όταν βγήκαν όλα αυτά τα δημοσιεύματα στο φως της δημοσιότητας;
Αρχικά σοκ, στη συνέχεια τεράστια χαρά που είμαστε στην εποχή που τουλάχιστον ο δικός μας χώρος πήρε την απόφαση να καθαρίσει.
Πώς νοιώθεις στα 40 σου; Αισθάνεσαι πως πατάς καλύτερα στα πόδια σου;
Εντελώς! Γουστάρω πολύ την ηλικία μου.
Πότε τα βρήκες με τον εαυτό σου;
Έχει κάνα δυο χρόνια. Χαχαχα!
Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;
Το ότι κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα που ήθελε σοβαρή λύση και όχι κουβεντούλες με φίλους.
Μέσα από τη ψυχοθεραπεία τι έμαθες για τον Γιώργο;
Κοίτα η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο και θέλει υπομονή. Περνάς από διάφορα στάδια, αμφισβητείς αρχικά τον ψυχολόγο σου, στη συνέχεια αισθάνεσαι χαμένος. Φανερώνονται όλα τα σκοτάδια που κρύβεις και γενικότερα βρίσκεσαι σε σύγκρουση με όλους. Στο τέλος όμως, βγαίνεις πιο «ελαφρύς» μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Και συμφιλιώνεσαι έτσι με όλους. Τακτοποιείς τα κομμάτια που λένε.
Είσαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στο «για πάντα μαζί;»
Είμαι από αυτούς που θέλουν να το πιστεύουν.
Έχοντας διανύσει μια αξιόλογη θεατρική πορεία με sold out παραστάσεις, βραβεύσεις πώς σου φάνηκαν τα δημοσιεύματα που έγραφαν «ο σύντροφος της Δανάης Μιχαλάκη;»
Έλα μωρέ και τι έγινε.
Τι σε κέρδισε στη Δανάη;
Η καλοσύνη της. Έχει την πιο καλή ψυχή που έχω συναντήσει.
Πότε κατάλαβες πως με τη Δανάη μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα στη προσωπική σου ζωή;
Στις πρώτες καλοκαιρινές μας διακοπές.
Τι απολαμβάνετε να κάνετε μαζί;
Νομίζω ό,τι κάνει το κάθε ζευγάρι. Μη φανταστείς ότι κάνουμε τίποτα extreme. Μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί στο σπίτι, να βλέπουμε ταινίες, να πηγαίνουμε βόλτες στη φύση, να τρώμε σε αγαπημένα στέκια.
Τα δημοσιεύματα σας θέλουν πρωταγωνιστικό ζευγάρι στην νέα σειρά «Ντέρτι» που θα προβάλλεται την ερχόμενη σεζόν. Ισχύει η είδηση;
Όχι δεν ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε συζητήσει τίποτα τέτοιο.
Γενικά, είναι στα σχέδια σας να συνεργαστείτε επαγγελματικά είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση;
Θεατρικά ναι. Θα συνεργαστούμε μαζί το φετινό καλοκαίρι.
Ξέρεις είναι πολύ στη μόδα τα παντρεμένα καλλιτεχνικά ζευγάρια να τους γίνονται προτάσεις για παρουσίαση εκπομπών. Αλήθεια, θα το τολμούσες;
Όχι δεν νομίζω. Ίσως παρουσίαζα μια μουσική εκπομπή που κάποια στιγμή μου το είχαν προτείνει.
Μέσα από τις συνεντεύξεις σου φαίνεται πως με τη μητέρα σου, Φιλαρέτη Κομνηνού, έχετε κτίσει μια όμορφη σχέση. Υπήρξαν φορές που η σχέση σας πέρασε δυσκολίες;
Όπως η κάθε σχέση μάνας- γιου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Τι θέλεις να σου φέρει η νέα χρονιά;
Ψυχραιμία και περισσότερο ελεύθερο χρόνο!