Cosmote: Προστασία της άγριας πανίδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας - iefimerida.gr

Cosmote: Προστασία της άγριας πανίδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Προστασία της άγριας πανίδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Προστασία της άγριας πανίδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασπίδα προστασίας για την καφέ αρκούδα και άλλα είδη πανίδας της ΒΔ Ελλάδας, δημιουργεί το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο Life Safe-Crossing, στο οποίο συμμετέχει η Cosmote προσφέροντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις και υποδομές.

Το έργο, που υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ρουμανία, έχει στόχο να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις οδικές υποδομές σε προστατευόμενα είδη, όπως είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας και, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές πρόληψης συγκρούσεων (σύστημα πρόληψης «Σύγκρουσης Οχημάτων Ζώων», εικονικός φράκτης, εφαρμογές νευροεπιστήμης), να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, να αυξήσει την προσοχή των οδηγών και να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ζώων, συμβάλλοντας στην προστασία της βιοποικιλότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο LIFE SAFE-CROSSING, η COSMOTE έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης και αυτοματοποιημένης επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, που αφορούν στην κυκλοφορία της πανίδας σε 45 περάσματα κατά μήκος 55 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού.

Η αποτελεσματική παρακολούθηση και καταγραφή της κίνησης των ζώων, δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στα περάσματα (πχ. ενισχύσεις περίφραξης, αφαίρεση φυσικών εμποδίων), προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των ζώων και να προστατευτεί η δραστηριότητά τους.
Η λύση της COSMOTE περιλαμβάνει ασύρματες (4G) κάμερες χαμηλής κατανάλωσης (τροφοδοτούμενες από φωτοβολταϊκά πάνελ), υποδομή cloud για αποθήκευση δεδομένων (φωτογραφίες, βίντεο, στατιστικά), καθώς και εργαλεία που επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη -χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• αναγνώριση και κατηγοριοποίηση της άγριας πανίδας και αποστολή συναγερμών (alerts), με τη χρήση των τεχνολογιών Artificial Intelligence, Machine Learning & Deep Learning,

• δημιουργία στατιστικών διέλευσης των ζώων,

• οπτικοποίηση των περασμάτων (σε χάρτη), των φωτογραφιών και των στατιστικών.

Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής λύσης, που ανέπτυξε το Research & Development (R&D) του Ομίλου ΟΤΕ, περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος, η ευκολία στην εγκατάσταση, η δυνατότητα χρήσης σε επιπλέον εφαρμογές (π.χ. φυσικής ασφάλειας), η αυτοματοποίηση χειροκίνητων και χρονοβόρων διαδικασιών και η δραστική μείωση των επιτόπιων μεταβάσεων στις θέσεις παρακολούθησης, με αποτέλεσμα σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω των λύσεων του LIFE SAFE-CROSSING στις περιοχές παρέμβασης, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση της ταχύτητας των οχημάτων κατά 30%, ενώ η θνησιμότητα των προστατευόμενων ζώων θα μειωθεί κατά 50% στις τέσσερις χώρες.

Στην Ελλάδα, το έργο LIFE SAFE-CROSSING υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, και την COSMOTE. Το έργο συντονίζεται από την Ιταλική εταιρεία συμβούλων AGRISTUDIO, ενώ συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ και προϋπόθεση για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ