Υπάρχουν κάποια είδη ζωντανών οργανισμών πάνω στον πλανήτη που ζουν πολύ περισσότερο από κάποια άλλα.
Ορισμένα είδη φαίνεται να ζουν μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο άλλα, όπως λέει ο João Pedro de Magalhães, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, «δεν δείχνουν κανένα σημάδι γήρανσης».
Ο Magalhães είναι επικεφαλής του προγράμματος Human Ageing Genomic Resources, το οποίο διατηρεί τη βάση δεδομένων AnAge για το μέγιστο προσδόκιμο ζωής των ζώων.
Ορισμένα είδη χελωνών, ψαριών και σαλαμάνδρων, για παράδειγμα, δεν εμφανίζουν σημάδια εκφύλισης ή γήρανσης καθώς μεγαλώνουν. Αν δεν πέθαιναν από θήρευση, ατυχήματα ή λοιμώξεις, θα μπορούσαν να ζήσουν εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ζωές, λέει ο Magalhães.
«Είναι ένα βιολογικό μυστήριο γιατί κάποια είδη γερνούν γρηγορότερα από άλλα», αναφέρει ο Magalhães. «Ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση.» Τα είδη που αντιμετωπίζουν υψηλή θήρευση συνήθως εξελίσσονται ώστε να μεγαλώνουν γρήγορα και να φτάνουν γρήγορα στη σεξουαλική ωριμότητα. Αντίθετα, άλλα πλάσματα που δεν έχουν πίεση να αναπαραχθούν νωρίς, μπορούν να γερνούν αργά: οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, για παράδειγμα (που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής τους αλυσίδας), μπορεί να χρειαστούν 150 χρόνια για να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα.
Ο ρόλος των μεταλλάξεων του DNA στο προσδόκιμο ζωής ενός οργανισμού
Οι μεταλλάξεις του DNA θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην καθορισμένη διάρκεια ζωής, με τα μακροχρόνια είδη να εξελίσσονται με καλύτερα συστήματα επιδιόρθωσης του DNA για να προλαμβάνουν τον καρκίνο. Τα είδη που ζουν λιγότερο, όπως οι αρουραίοι, δεν έχουν αυτές τις ικανότητες, καθώς στη φύση πεθαίνουν συχνά από θήρευση πριν ο καρκίνος γίνει πρόβλημα. Ωστόσο, οι αρουραίοι που εκτρέφονται σε εργαστήρια παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου.
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν μία ταξινόμηση διάφορων ειδών αναλόγως με το πόσα χρόνια ζουν
*Εντυπωσιακό είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να ζει σχεδόν 120 χρόνια.


