Ένα ολόγραμμα του Μαχάτμα Γκάντι μίλησε σε κοινό στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι την Τρίτη.
Η ομιλία έγινε προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα μη Βίας αλλά και τα 150α γενέθλια του ιστορικού ηγέτη της Ινδίας.
Το τρισδιάστατο ολόγραμμα του ακτιβιστή και θεωρητικού της μη βίας εξήγησε την φιλοσοφία του ενώπιον χιλίων ακαδημαϊκών αλλά και εκπροσώπων χωρών μελών της UNESCO.
Το ολόγραμμα δημιουργήθηκε βάσει φωτογραφιών του Γκάντι από τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ινδική Πρεσβεία στο Παρίσι.
“Ο Μαχάτμα Γκάντι δρούσε βάσει της ιδεολογίας του, επικεντρωμένος στην εκπαίδευση και στην ατομική του ειρήνη και ανάπτυξη. Αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό που παραδοσιακά κάνουμε, τα διδάγματα του Γκάντι, επιχειρούμε μια διαφορετική και πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.
Ο Γκάντι υπήρξε η ηγετική μορφή του κινήματος για την ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των Βρετανών.
Επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και κατέστη παγκόσμιο σύμβολο της φιλοσοφικής και πολιτικής διανόησης του 20ου αιώνα.
Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό.