Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ζητά από τη Σαουδική Αραβία, να υπογράψει μια «ρήτρα διασφάλισης» για τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα.
Ο διευθυντής της Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να υπογράψει μια «ρήτρα διασφάλισης» που θα εγγυάται ότι το πυρηνικό υλικό που προορίζεται για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων από το εργοτάξιο του πυρηνικού αντιδραστήρα κοντά στο Ριάντ προκάλεσαν πρόσφατα αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί επικρίνουν την προθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει πυρηνικά έργα στη Σαουδική Αραβία.
Όμως ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η ανέγερση του πυρηνικού αντιδραστήρα δεν είναι μυστικό και ότι η Σαουδική Αραβία είχε ενημερώσει σχετικά την ΙΑΕΑ από το 2014.
Ωστόσο ο Αμάνο πρόσθεσε ότι η ΙΑΕΑ θα ήθελε να αλλάξει η συμφωνία που έχει υπογράψει το Ριάντ και η οποία προβλέπεται μόνο για τις χώρες που εισάγουν μικρές ποσότητες πυρηνικών υλικών.
«Προτείναμε στη Σαουδική Αραβία να την ακυρώσει και να την αντικαταστήσει με μια κανονική, ολοκληρωμένη ρήτρα διασφάλισης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμάνο. Η ρήτρα αυτή έχει στόχο να καθορίζει τους όρους συνεργασίας των κρατών με την ΙΑΕΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
«Δεν έχουν πει όχι, δεν έχουν πει ναι. Το σκέφτονται. Αναμένουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ. «Προς το παρόν δεν διαθέτουν το υλικό, οπότε δεν υπάρχει παραβίαση», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σαουδάραβες ενδέχεται να αρχίσουν να εισάγουν πυρηνικό υλικό «ως το τέλος του έτους».
Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια σε αμερικανικές εταιρείες να εργαστούν σε έξι πυρηνικά σχέδια στη Σαουδική Αραβία. Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλίσει πως το Ριάντ δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Όμως κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση Τραμπ βιάστηκε να εγκρίνει αυτά τα σχέδια παρότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία βάσει της οποίας μια χώρα δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.