Οι δικαστές στην Ζιμπάμπουε πρέπει να συνεχίσουν να φορούν περούκα; Η πρώην βρετανική αποικία διεξήγαγε ευρεία δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, για την διατήρηση ή όχι της ακριβής αυτής πρακτικής, που θεωρείται ενίοτε παράδοση που εμπνέει σεβασμό κι ενίοτε κατάλοιπο της εποχής της αποικιοκρατίας.
Η Ζιμπάμπουε που είναι ανεξάρτητη εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια και στην οποία ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, συνεχίζει να εισάγει από τη Βρετανία περούκες για τους δικαστές της.
Κατάργηση ή όχι της περούκας στα δικαστήρια
Η Επιτροπή Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας (JSC), δημόσιος οργανισμός που επιβλέπει την εργασία των δικαστών στην Ζιμπάμπουε, συνέστησε τον Σεπτέμβριο ειδική επιτροπή επιφορτισμένη να αποφανθεί για την κατάργηση ή την διατήρηση της περούκας στα δικαστήρια της χώρας.
Η επιτροπή ανέβασε τον περασμένο μήνα στο διαδίκτυο ηλεκτρονική φόρμα στην οποία ρωτάει τους πολίτες της χώρας αυτής στο νότιο τμήμα της Αφρικής αν θεωρούν τις περούκες "απαραίτητες για την απονομή της δικαιοσύνης" και καλεί τους ερωτηθέντες να περιγράψουν την κόμη που θα ήθελαν να έχουν οι δικαστές.
Το κόστος των παραδοσιακών αυτών ξανθών περουκών από τρίχα αλόγου, τις οποίες άλλες πρώην αποικίες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εγκαταλείψει, μπορεί να ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε αρκετές χιλιάδες ευρώ η μία και η δημόσια αυτή δαπάνη επικρίνεται στη Ζιμπάμπουε, μια χώρα που μαστίζεται εδώ και χρόνια από σοβαρή οικονομική κρίση και φτώχεια.
Το 2019, παραγγελία 64 περουκών αντίστοιχου κόστους άνω των 137.000 ευρώ προκάλεσε οργή, ιδίως μεταξύ των δικηγόρων. Η πρακτική αυτή πρέπει να εγκαταλειφθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες απαραίτητες δαπάνες, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δικηγόροι της Ζιμπάμπουε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία χαρακτηρίζει το έθιμο αυτό "ξεπερασμένο".
Πρόκειται απλώς για μια παλιά παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας", σημείωσε ο δικαστής Άλεκ Μουσαντεχάμα. Η εξουσία του δικαστικού λειτουργού δεν πηγάζει από τον τρόπο που ντύνεται, αλλά από το Σύνταγμα.