H Pfizer είχε αρχικά απορρίψει την πρόταση των Τούρκων επιστημόνων που εμπνεύστηκαν το mRNA εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς από τα υψηλά κλιμάκια της φαρμακοβιομηχανίας πίστευαν πως ο ιός θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο.
Ο Δρ. Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός του Εζλέμ Τουρετσί, ιδρυτές της BionNTech, της γερμανικής μικρής εταιρείας που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με τη Pfizer αντιμετώπισαν αρχικά, τον σκεπτικισμό των συναδέλφων τους.
Άλλοι πίστευαν πως η τεχνολογία mRNA δεν θα λειτουργήσει, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Pfizer, Δρ. Φιλ Ντόρμιτζερ εκτιμούσε πως η εν λόγο πρακτική βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετικά πειραματικό στάδιο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Πώς φτάσαμε στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech
Η Telegraph φιλοξενεί λεπτομέρειες γύρω από τον τρόπο που οδηγηθήκαμε στην παραγωγή του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, το οποίο έχει ήδη παραδώσει 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο, σε ένα νέο βιβλίο που εξέδωσε το ζευγάρι επιστημόνων. Σήμερα, η εταιρεία τους εκτιμάται πως αξίζει τουλάχιστον 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την αρχική απόρριψη, οι δύο επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι πως η πατέντα τους θα είχε αποτέλεσμα και αποφάσισαν να επικοινωνήσουν και πάλι με τους επικεφαλής της Pfizer λίγες ημέρες αργότερα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, συνέχισαν να εργάζονται πάνω σε ένα νέο εμβόλιο, ώσπου οι συνεργάτες τους άλλαξαν γνώμη.
Ενα νέο βιβλίο για την ιστορία της BioNTech
Η ιστορία τους και εκείνη του εμβολίου περιγράφεται στο βιβλίο με τον επιστημονικό τίτλο «Το Εμβόλιο». Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει πως οι δυο τους μετανάστευσαν στη Γερμανία από την Τουρκία, πως γνωρίστηκαν σε μια καρκινολογική πτέρυγα και έχτισαν όχι μία, αλλά δύο εταιρείες που σήμερα αξίζουν δισεκατομμύρια.
Το ζευγάρι περιγράφει πως έκανε εικόνα τη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλο τον πλανήτη. Μπορούσαν να δουν αεροπλάνα να πετούν από την Ουχάν της Κίνας σε πόλεις ανά τον κόσμο, τους ασυμπτωματικούς επιβάτες τους, μη γνωρίζοντας πως μεταφέρουν τον ιό. Μπορούσαν να κάνουν εικόνα της κρίσης που ερχόταν.
«Υπολόγισα πως ο ιός ήταν ήδη μεταστατικός όπως ένας καρκίνος» δήλωσε ο Σαχίν και πρόσθεσε πως και στα πρώτα στάδια του καρκίνου δεν τον βλέπει κανείς, μόνο αργότερα μπορεί να αντιληφθεί τι έχει συμβεί.
Η δημιουργία του mRNA μοιάζει με την δημιουργία μιας αφίσας καταζητούμενου
Η Τουρέτσι συγκρίνει τη δημιουργία του μηνύματος mRNA για το ανοσοποιητικό σύστημα με την παροχή πληροφοριών σε έναν σερίφη για μια αφίσα «καταζητούμενου». Η πραγματική πρόκληση δεν είναι να κατασκευάσει κανείς την αφίσα, ούτε να τη διανείμει, αλλά να έχει ακριβή κατανόηση της εικόνας του υπόπτου.
Αν η αφίσα καταλήξει με έστω και μια τρίχα του υπόπτου σε λάθος θέση, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην αναγνωρίσει τον στόχο ή ακόμη χειρότερα, να επιτεθεί και να καταστρέψει λάθος στόχο.
«Έχει να κάνει με την καινοτομία» λέει η επιστήμονας. Να κατανοήσουμε τον «μηχανισμό» των καρκίνων και των παθογόνων που πρέπει να στοχεύσουμε. Μόνο τότε μπορούμε να «καθορίσουμε τι θα μπει σε αυτή την αφίσα του καταζητούμενου».
Τα επόμενα βήματα των επιστημόνων
Σήμερα, οι δύο επιστήμονες δηλώνουν πως η τεχνολογία μπορεί ενδεχομένως να επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου ή ακόμη και για άλλες νόσους όπως η Μαλάρια και το AIDS. Απαντούν έτσι στις επικρίσεις πως πλούτισαν από την πανδημία, τονίζοντας πως τα κέρδη από όλη αυτή τη διαδικασία θα συμβάλουν σε περαιτέρω έρευνα.
Όσο για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με μια τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, η Τουρκάλα υποστηρίζει: «Ενάντια σε κάθε παθογόνο χρειάζεται μια ενίσχυση σε κάποια στιγμή».
Η ίδια προσθέτει πως αν η πολιτική στοχεύει στη μείωση των μολύνσεων, τότε η τρίτη δόση πρέπει να γίνει νωρίτερα. Αντιθέτως, αν η πολιτική της εκάστοτε χώρας στηρίζεται στην μείωση των νοσηλειών και της εμφάνισης συμπτωμάτων, τότε η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πολύ αργότερα.