Δύο φιλορώσοι ακτιβιστές στη Γερμανία, τους δεσμούς των οποίων με το Κρεμλίνο αποκάλυψε πέρυσι το πρακτορείο Reuters σε έρευνά του, εγκατέλειψαν τη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, ανέφερε ο δικηγόρος του ζευγαριού σε σημερινή του δήλωση.
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Έλενα Καλμπάσνικοβα και ο σύντροφός της Μαξ Σλουντ άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις υπέρ του Κρεμλίνου, μέσω των οποίων παρότρυναν το Βερολίνο να σταματήσει τη στρατιωτική του υποστήριξη προς το Κίεβο.
Στην έρευνά του το Reuters τους ταυτοποίησε ως τα βασικά πρόσωπα που προωθούσαν στη Γερμανία θέσεις φίλα προσκείμενες στη Μόσχα και αποκάλυψε ότι είχαν λάβει οικονομική βοήθεια από μια ρωσική κυβερνητική υπηρεσία.
Έφοδος στο σπίτι του ζευγαριού
Στο σπίτι του ζευγαριού στη βορειοδυτική Γερμανία έγινε έφοδος τον περασμένο Αύγουστο από Γερμανούς εισαγγελείς μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από υποστηρικτές στη Γερμανία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ασυρμάτων, ακουστικών και τηλεφώνων για μια μεραρχία του ρωσικού στρατού που πολεμούσε στην Ουκρανία.
Ο Μάρκους Μπάιζιχτ, ο δικηγόρος τους, δήλωσε ότι το ζευγάρι εγκατέλειψε τη Γερμανία και βρίσκεται στη ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ.
Και οι δύο τους έχασαν τη δουλειά τους, τους έκαναν έξωση από το διαμέρισμά τους και υποβλήθηκαν σε «αμέτρητες» ποινικές έρευνες στη Γερμανία, ανέφερε ο Μπάιζιχτ σε δήλωση που ανάρτησε στο κανάλι Telegram του δεξιού πολιτικού κόμματος που εκπροσωπεί.
«Είπαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον στη Γερμανία ως Ρώσοι πολίτες λόγω της σοβαρής ρωσοφοβίας» δήλωσε ο Μπάιζιχτ. Η ποινική διαδικασία κατά του ζεύγους βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το ζευγάρι πίστευε ότι είχε συμμορφωθεί με τον νόμο, πρόσθεσε.
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν την υπόθεση.
Η επιστροφή του ζευγαριού στη Ρωσία
Σε μια ανάρτηση με ημερομηνία 2 Ιουνίου στο κοινό τους κανάλι Telegram, ο Σλουντ και η Καλμπάσνικοβα πόζαραν μπροστά στην κάμερα και έδειχναν χαρούμενοι που ξαναγύρισαν στη Ρωσία.
Έλεγαν επίσης ότι στη Ρωσία οι ρόλοι των δύο φύλων είναι σαφώς καθορισμένοι, η ομοφυλοφιλία δεν προωθείται και ότι είναι δυνατόν να φάει κανείς ένα γεύμα σε εστιατόριο σε προσιτή τιμή. Εξέφραζαν μάλιστα τη λύπη τους για την Ευρώπη, με τη φράση: «Τι σου έχει απομείνει, φτωχή Ευρώπη;».