Ισραήλ-Χαμάς συζητούν την επέκταση της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων - iefimerida.gr

Ισραήλ-Χαμάς συζητούν την επέκταση της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων

Πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για την επιστροφή ομήρων από τη Χαμάς
Πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για την επιστροφή ομήρων από τη Χαμάς / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες απομένουν για να ολοκληρωθεί και η τελευταία ημέρα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να λήξει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές εμφανίζονται θετικές σε μια προοπτική επέκτασης.

Η Χαμάς εξέφρασε χθες την πρόθεσή της για επέκταση της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με το Ισραήλ για 2 έως 4 ημέρες, όπως αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην τρομοκρατική οργάνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ένοπλες ομάδες της Χαμάς που κρατούν τους ομήρους από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 2 έως 4 ημέρες», αποκάλυψε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η συμφωνία που εφαρμόζεται τα τελευταία 24ωρα προβλέπει την ανταλλαγή 50 ομήρων της Χαμάς με 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους από το Ισραήλ, σε μια αναλογία 3:1, όπως είχαν αναφέρει και τα διεθνή ΜΜΕ λίγες ημέρες πριν γίνουν οι πρώτες υποχωρήσεις.

Αν επεκταθεί η συμφωνία, τότε θα απελευθερώνονται 10 όμηροι από τη Χαμάς για κάθε 24ωρο που επεκτείνεται η συμφωνία. Άρα, σύμφωνα με τις προθέσεις των ισλαμιστών, αν η συμφωνία επεκταθεί για 2 έως 4 ημέρες, τότε θα απελευθερωθούν άλλοι 20 – 40 όμηροι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νετανιάχου: Παράταση κατάπαυσης του πυρός υπό όρους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε χθες το βράδυ ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είπε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι θα καλωσόριζε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός εάν κάτι τέτοιο διευκόλυνε την απελευθέρωση άλλων 10 ομήρων ημερησίως.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Τόσο η Χαμάς όσο και η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφωνούν και πιέζουν και εκείνες για επέκταση της συμφωνίας.

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ, επισκέφτηκε το Ισραήλ και τη Γάζα με σκοπό συνομιλίες με τους ιθύνοντες για την επέκταση της συμφωνίας.

Ισραήλ: Ποιοι είναι οι 14 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Εννέα παιδιά, τέσσερις γυναίκες και ένας Ρωσοϊσραηλινός, είναι οι 14 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες, σύμφωνα με τις αφηγήσεις συγγενών τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, τις πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και το Φόρουμ των Οικογενειών των ομήρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά έχουν απελευθερωθεί 63 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα μετά την απαγωγή τους, στις 7 Οκτωβρίου. Από αυτούς, οι 39 αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας προσωρινής παύσης του πυρός που προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η απελευθέρωση του Ρωσοϊσραηλινού, που δεν προβλεπόταν από τη συμφωνία, είναι μια χειρονομία καλής θέλησης της Χαμάς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί εργαζόμενοι στο Ισραήλ, αν και δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έλμα Αβραάμ, 84 ετών

«Υπάρχει ένας τρομοκράτης στο σπίτι μου!». Η 84χρονη Έλμα Αβραάμ μιλούσε στο τηλέφωνο με έναν γείτονα, στις 11 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο σπίτι της, στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

Σύμφωνα με τον γιο της, τον Ούρι Ραβίτζ, με τον οποίο είχε συζητήσει νωρίτερα στο τηλέφωνο το ίδιο πρωί, η ηλικιωμένη γυναίκα δεν πρόλαβε να κλειδώσει την πόρτα στο δωμάτιο ασφαλείας του σπιτιού. Ο Ούρι είδε στη συνέχεια μια φωτογραφία της μητέρας του να την μεταφέρουν με μοτοσικλέτα, μαζί με μια άλλη όμηρο.

Η Έλμα είναι καλλιτέχνιδα και το σπίτι της κοσμείται με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και κεραμικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αβίβα Σίγκελ, 62 ετών

Η Αβίβα Σίγκελ απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, μαζί με τον Αμερικανό σύζυγό της, τον 64χρονο Κιθ, που παραμένει όμηρος της Χαμάς.

Την ώρα της επίθεσης, άρπαξαν το τηλέφωνό τους και κλείστηκαν, με τις πιτζάμες, στο δωμάτιο ασφαλείας, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν πολλοστό συναγερμό για εκτόξευση ρουκετών, όπως είπε ο γαμπρός του ζεύγους, ο Γιουβάλ Μπαρόν, στην εφημερίδα Guardian. Λίγο μετά, θεάθηκαν συνοδεία ενόπλων, μαζί με άλλους ομήρους.

Η Αβίβα είναι νοτιοαφρικανικής καταγωγής και μετανάστευσε στο Ισραήλ σε ηλικία 8 ετών. Διδάσκει σε νηπιαγωγείο. Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαγκάρ Μπροντέτζ, 40 ετών, και τα τρία παιδιά της

Ο Αβιχάι Μπροντέτζ προσπαθούσε να υπερασπιστεί το κιμπούτς Κφαρ Αζά την ώρα που απήχθησαν η γυναίκα του, τα τρία παιδιά τους και η κόρη των γειτόνων τους, η Αμπιγκέιλ, που είχε καταφύγει στο σπίτι τους.

Για κάποιο διάστημα δεν είχε καμία πληροφορία για την τύχη τους, έπειτα από μερικές ημέρες έμαθε ότι όλοι τους ήταν ζωντανοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Όφρι, το μεγαλύτερο από τα παιδιά, έκλεισε τα δέκα της χρόνια σε αιχμαλωσία. Οι δύο μικρότεροι αδελφοί της, ο Γιουβάλ και ο Ορία, είναι 8 και 4 ετών.

Αμπιγκέιλ, 4 ετών

Αφού είδε να δολοφονούνται οι γονείς της, το κοριτσάκι κατάφερε να βρει καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειας Μπροντέτζ. Ο αδελφός και η αδελφή της, Μάικλ και Αμάλια, γλίτωσαν αφού κρύφθηκαν σε ένα ντουλάπι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αμπιγκέιλ είχε γενέθλια την Παρασκευή.

Τσεν Αλμόγκ-Γκολντσάιν, 48 ετών και τα τρία παιδιά της

Η 48χρονη κοινωνική λειτουργός απήχθη μαζί με τα παιδιά της, Αγκάμ, 17 ετών, Γκαλ, 11 ετών και Ταλ, 9 ετών, από το σπίτι τους στο Κφαρ Αζά. Ο πατέρας της οικογένειας, Ναντάβ Γκολντσάιν και η Γιαμ, η μεγαλύτερη κόρη, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Γκολντσάιν είναι μέλη της οικογένειας του Ντορόν Αλμόγκ, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού και νυν προέδρου της Εβραϊκής Υπηρεσίας για το Ισραήλ, ενός οργανισμού αρμόδιου για τη μετανάστευση των Εβραίων της διασποράς.

Η οικογένεια Αλμόγκ έχασε πέντε μέλη της τον Οκτώβριο του 2003, σε επίθεση αυτοκτονίας στο εστιατόριο Maxim της Χάιφας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έλα, 8 ετών και η αδελφή της, Ντάφνα, 15 ετών

Τα δυο κορίτσια απήχθησαν από το σπίτι του πατέρα τους, του Νόαμ Ελιακίμ, στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

Την επομένη της επίθεσης η μητέρα τους, η Μαγιάν Ζιν, ανακάλυψε στο WhatsApp μια φωτογραφία της Ντάφνα, που φορούσε πιτζάμες, να κάθεται σε ένα στρώμα, στη Γάζα. Η λεζάντα έγραφε «Με ρούχα προσευχής θα ήταν καλύτερα». Ήταν η μοναδική απόδειξη ζωής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πατέρας των κοριτσιών, η σύντροφός του Ντίκλα και ο γιος της, ο Τομέρ, βρέθηκαν γαζωμένοι από σφαίρες σε ένα χωράφι. Πριν τον εκτελέσουν, οι βασανιστές του χρησιμοποίησαν τον 17χρονο Τομέρ, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, για να μιλάει στα εβραϊκά στους ενοίκους και να τους βγάζει από τα καταφύγιά τους. Η Έλα και η Ντάφνα έχουν και την ουγγρική υπηκοότητα.

Ρον Κριβόι, 25 ετών

Ο Ρωσοϊσραηλινός Ρον Κριβόι ήταν ηχολήπτης στο μουσικό φεστιβάλ της Νόβα. Αρχικά κατάφερε να γλιτώσει, αφού κρύφθηκε σε ένα χαντάκι, σύμφωνα με την αδελφή του, τη Γιούλια. Όμως το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου, όταν του τηλεφώνησε, της απάντησε μια φωνή στα αραβικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρον είναι ο μικρότερος από τρία αδέλφια. Έχει γεννηθεί στο Ισραήλ και ο πατέρας του αφηγήθηκε στον τοπικό Τύπο ότι έχει ξεγελάσει ήδη τρεις φορές τον θάνατο: μία όταν έπεσε σε έναν υπόνομο και άλλες δύο σε τροχαία δυστυχήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ