H επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βρετανία σίγουρα δεν άρεσε στη Μόσχα και απειλεί ξανά αν η Δύση εντείνει τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου με μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Ζελένσκι συνεχίζει την διπλωματική του εκστρατεία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε, παρά τους κινδύνους ένα σημαντικό διπλωματικό ταξίδι σε Βρετανία και Γαλλία και σήμερα αναμένεται να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Ζελένσκι ζήτησε για ακόμη μια φορά τη στήριξη της Δύσης με την προμήθεια μαχητικών αερεοσκαφών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, απάντησε στην έκκλησή του παραδεχόμενος ότι «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης», μια δήλωση που δεν άφησε καθόλου ικανοποιημένο το Κρεμλίνο.
Ευθεία απειλή Πούτιν μέσω ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι η Βρετανία θα φέρει την ευθύνη «για μια άλλη τροπή κλιμάκωσης και τις επακόλουθες στρατιωτικοπολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ολόκληρο τον κόσμο».
Συγκεκριμένα η απειλή Πούτιν μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η εσπευσμένη επίσκεψη του Ουκρανού "αρχιστράτηγου" στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και η θεατρική του παράσταση στο Westminster είχαν προφανώς ως στόχο να προετοιμάσουν το δυτικό κοινό για τις επερχόμενες αποφάσεις προς περαιτέρω ικανοποίηση των συνεχών και ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων του καθεστώτος του Κιέβου».
«Οι Ουκρανοί στέλνονται μαζικά να πεθάνουν για τα στρατηγικά συμφέροντα άλλων χωρών, συμμετέχοντας σε έναν υβριδικό πόλεμο που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, οι τσέπες των "διοικητών" τους πίσω στο Κίεβο - οι ίδιοι μακριά από τα χαρακώματα - γεμίζουν με ασήμι από συνετούς δυτικούς "επενδυτές"», σημείωσε η ανακοίνωση,
Σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Δεδομένου ότι τα συστήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί από τους πολεμοκάπηλους του Κιέβου για να βομβαρδίζουν ειρηνικές πόλεις του Ντονμπάς, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι τα δυτικά αεροσκάφη, εάν ποτέ παραχωρηθούν, θα χρησιμοποιηθούν επίσης σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών των περιοχών DPR, LPR, Χερσώνα και Ζαπορίζια που έχουν τεθεί υπό ρωσική προστασία».
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο Λονδίνο: σε περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, ο αριθμός των νεκρών ενός ακόμη γύρου κλιμάκωσης, καθώς και οι στρατιωτικοπολιτικές συνέπειές του για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ολόκληρο τον κόσμο θα είναι στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ρωσία θα γνωρίζει πώς να απαντήσει σε τυχόν μη φιλικές ενέργειες της βρετανικής πλευράς», καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.
Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων
Η Βρετανία προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον ενός υφιστάμενου προγράμματος που έχει ήδη προετοιμάσει 10.000 στρατιώτες για μάχη.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και βουλευτής, Μπόρις Τζόνσον, εν τω μεταξύ, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και τα άρματα μάχης του, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας είναι η «καλύτερη χρήση» για τα 100 αεροσκάφη Typhoon του Ηνωμένου Βασιλείου και παρόμοια αποθέματα αρμάτων μάχης, Challenger.
Ζελένσκι και Σούνακ συζήτησαν την ανάγκη επιτάχυνσης της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι είχε αναθέσει στον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να «διερευνήσει ποια αεροσκάφη θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά, για να είμαστε σαφείς, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη λύση και όχι για μια βραχυπρόθεσμη δυνατότητα».
Ο Ζελένσκι στις Βρυξέλες
Το ρεπορτάζ του Guardian επισημαίνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος από τις Βρυξέλες αναμένεται να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν την παράδοση όπλων για να βοηθήσουν τη χώρα του να πολεμήσει τη Ρωσία και να μην θέσουν περιττά εμπόδια στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ.
Ο Ζελένσκι επιδιώκει πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, την παράδοση των υποσχόμενων ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και «πυρομαχικά, πυρομαχικά, πυρομαχικά» είπε ένας Ουκρανός αξιωματούχος, καθώς ο στρατός της έχει ξεμείνει από βλήματα σοβιετικού τύπου και θέλει δυτικά ισοδύναμα για να συνεχίσει την πολεμική προσπάθεια. «Αν τα είχαμε ήδη όλα αυτά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι γνώστες των πραγμάτων στην ΕΕ χαρακτήρισαν την επίσκεψη ως ιστορική.
Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του έκθεση.