Τρόπους για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση αναζήτησαν από κοινού Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Μπόρις Τζόνσον σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι μαζί με τον Τζόνσον αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν την επισιτιστική κρίση και να άρουν τον εγκλωβισμό των λιμανιών της Ουκρανίας, αναφερόμενος στον ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Ρωσία, εξαιτίας του οποίου η χώρα δεν είναι σε θέση να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών προϊόντων της.
Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Τζόνσον και για την κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς μερικών από τα πιο βασικά τρόφιμα στον κόσμο και, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για μια διαφαινόμενη παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.
Όπως αναφέρει το Sky News, άλλωστε, οι δύο χώρες ευθύνονται για το 53% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιελαίου και σπόρων και το 27% του εμπορίου σιταριού, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.
Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία έχει τεράστιες ποσότητες σιταριού σε αποθέματα που, λόγω του πολέμου, δεν είναι σε θέση να εξάγει.
Και την ώρα που αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο μεταφοράς εμπορευμάτων εντός και εκτός της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τα πλοία να μετακινηθούν από και προς τα λιμάνια.
«Μίλησα με τον Μπόρις Τζόνσον. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο μέτωπο. Σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο εργαζόμαστε για τρόπους αποφυγής της επισιτιστικής κρίσης και ξεμπλοκαρίσματος των λιμανιών», έγραψε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε την κλήση λέγοντας: «Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης διπλωματικές διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για τον τερματισμό του επιζήμιου ρωσικού αποκλεισμού στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας».