Ο Ζελένσκι «σφάζει» τον Τραμπ για την Κριμαία: Το 2018 εσύ και ο Πομπέο αρνηθήκατε να δεχτείτε αλλαγή συνόρων με τη βία - iefimerida.gr

Ο Ζελένσκι «σφάζει» τον Τραμπ για την Κριμαία: Το 2018 εσύ και ο Πομπέο αρνηθήκατε να δεχτείτε αλλαγή συνόρων με τη βία

Βολοντίμιρ Ζελένσκι κοιταει πισω
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια ανάρτηση όλο... νόημα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στη σημερινή -γεμάτη ένταση και παρασκήνιο- ημέρα με τις διαβουλεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα πως οι συνομιλίες στο Λονδίνο διεξήχθησαν σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα φέρουν την ειρήνη στη χώρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συναισθηματική φόρτιση ήταν στα ύψη σήμερα. Αλλά είναι καλό που πέντε χώρες συναντήθηκαν για να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η αμερικανική πλευρά μοιράστηκε το όραμά της. Η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τις απόψεις τους», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δήλωση Ζελένσκι ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Με κομψό και διπλωματικό τρόπο, ο Ζελένσκι φρόντισε να «θυμίσει» στον Τραμπ πως επί της πρώτης προεδρικής θητείας του, το 2018, με υπουργό Εξωτερικών τον Μάικ Πομπέο, είχαν κάνει ξεκάθαρο -αναφερόμενοι στην Κριμαία- πως δεν δέχονται καμία αλλαγή συνόρων με τη βία.

Απάντησε έτσι στον Αμερικανό πρόεδρο που ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Ουκρανού ομολόγου του ότι η χώρα του δεν αποδέχεται εδαφικές παραχωρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Ζελένσκι κάνει «εμπρηστικές δηλώσεις» και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως «χάνει» την υπομονή του με τον Ουκρανό ομόλογό του. Οι ΗΠΑ πρότειναν ένα τελικό σχέδιο ειρήνης, που προβλέπει την παράδοση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο αρνήθηκε.

Η ανάρτηση του Ζελένσκι

«Τα συναισθήματα ήταν έντονα σήμερα. Όμως είναι καλό ότι πέντε χώρες συναντήθηκαν για να φέρουν την ειρήνη πιο κοντά: η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι πλευρές εξέφρασαν τις απόψεις τους και δέχτηκαν με σεβασμό τις θέσεις των άλλων. Είναι σημαντικό ότι κάθε πλευρά δεν ήταν απλώς συμμετέχουσα, αλλά συνέβαλε ουσιαστικά. Η αμερικανική πλευρά παρουσίασε το όραμά της. Η Ουκρανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις. Ελπίζουμε ότι είναι ακριβώς αυτή η κοινή προσπάθεια που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαστε ευγνώμονες προς τους εταίρους μας. Η Ουκρανία θα ενεργεί πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμά της και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι εταίροι μας, και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις ισχυρές αποφάσεις τους».

H δήλωση του Πομπέο το 2018

«Η Ρωσία, μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία το 2014 και της απόπειρας προσάρτησης της Κριμαίας, επιδίωξε να υπονομεύσει μια θεμελιώδη διεθνή αρχή που συμμερίζονται τα δημοκρατικά κράτη: ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία.

Τα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν σε αυτήν την αρχή στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεσμευόμενα να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η θεμελιώδης αρχή -η οποία επαναβεβαιώθηκε με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι- αποτελεί ένα από τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η κοινή μας ασφάλεια και προστασία.

Όπως πράξαμε και με τη Διακήρυξη του Ουέλς το 1940, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν ως πάγια πολιτική τους την άρνηση αναγνώρισης των διεκδικήσεων κυριαρχίας του Κρεμλίνου επί εδαφών που καταλήφθηκαν με τη βία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους, τους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεσμεύονται να διατηρήσουν αυτήν την πολιτική έως ότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές που η ίδια ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι τηρεί και να τερματίσει την κατοχή της Κριμαίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς τα δημοκρατικά κράτη επιδιώκουν να οικοδομήσουν έναν ελεύθερο, δίκαιο και ευημερούντα κόσμο, οφείλουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας στην διεθνή αρχή της κυρίαρχης ισότητας και να σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των άλλων κρατών.

Μέσα από τις ενέργειές της, η Ρωσία ενήργησε με τρόπο ανάξιο ενός μεγάλου έθνους και επέλεξε να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ