«Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στην απαγόρευση της συνέντευξής του σε ρωσικά ΜΜΕ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολιάζοντας την απόφαση της ρωσικής ρυθμιστικής Αρχής τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, να απαγορεύσει τη μετάδοση της συνέντευξης που έδωσε χθες σε ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους, είπε ότι το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει πόσο μακριά είναι η Ουκρανία από την Ρωσία.
Τη δήλωση αυτή έκανε, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook.
«Σήμερα είναι η μέρα που πειθόμαστε για μια ακόμη φορά για το πόσο μακριά είμαστε από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Φανταστείτε, ότι εκεί στη Μόσχα φρίκαραν με τη συνέντευξή που έδωσα σε Ρώσους δημοσιογράφους. Όσοι βέβαια από αυτούς έχουν την πολυτέλεια να λένε την αλήθεια. Όταν οι δημοσιογράφοι ετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν τη συνέντευξή μας - μιλήσαμε μαζί τους σήμερα το απόγευμα - η ρωσική αρχή λογοκρισίας εμφανίσθηκε με μια απειλή. Και το έγραψαν, απαίτησαν να μη δημοσιευθεί η συζήτηση. Αυτό θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ρωσικές Αρχές κατέστρεψαν την ελευθερία του λόγου στο κράτος τους και προσπαθούν τώρα να καταστρέψουν ένα γειτονικό κράτος. Είπε επίσης ότι οι Ρώσοι θέλουν να εμφανίζονται ως παγκόσμιος παίκτης και την ίδια ώρα φοβούνται μια σύντομη συζήτηση που έγινε με μερικούς δημοσιογράφους.
«Τι να πω λοιπόν, εάν υπάρχει μια τέτοια αντίδραση, σημαίνει ότι τα κάνουμε όλα σωστά, σημαίνει ότι εκνευρίζονται. Προφανώς είδαν ότι οι πολίτες τους όλο και πιο πολύ διερωτώνται για το τι συμβαίνει μέσα στο ίδιο τους το κράτος».
Τι είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους
«Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην συνέντευξη στα ρωσικά ΜΜΕ.
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε στη διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
Έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο παρελθόν, αλλά σπάνια τόσο έντονα.
Οι ειδήσεις αυτές έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία.
Ουδετερότητα σημαίνει ότι μια χώρα δεν συμμαχεί στρατιωτικά με άλλες.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα απαιτούσε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν και ότι είναι απαραίτητες οι αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί επίθεση.
Ο Ουκρανός ηγέτης - μιλώντας στα ρωσικά καθ' όλη τη διάρκεια - πρόσθεσε ότι η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων στην Ουκρανία.
Αργότερα, σε μια ομιλία στη χώρα του, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία επιδίωξε ειρήνη «χωρίς καθυστέρηση».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει εδώ και καιρό μια ουδέτερη Ουκρανία και εγγυήσεις ότι δεν θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, στράφηκε σταδιακά προς τη Δύση - τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ΝΑΤΟ.
Αλλά ο ηγέτης της Ρωσίας στοχεύει να το αντιστρέψει αυτό, βλέποντας την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ως «διάσπαση της ιστορικής Ρωσίας». Ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός και αρνήθηκε στην Ουκρανία τη μακρά ιστορία της.
Λογοκρίθηκε η συνέντευξη Ζελένσκι στη Ρωσία
Την Κυριακή, η ρωσική κρατική ρυθμιστική Αρχή μέσων μαζικής ενημέρωσης Roskomnadzor έδωσε εντολή στον Τύπο να μην δημοσιεύσει τη συνέντευξη με τον ηγέτη της Ουκρανίας.
Η Roskomnadzor σημειώνει ότι ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης που διεξήγαγαν τη συνέντευξη χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία. Η χώρα ψήφισε πρόσφατα νέους νόμους που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε από ΜΜΕ που τώρα εδρεύουν εκτός Ρωσίας.
Ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, αντικατοπτρίζοντας τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, αφού η Ρωσία απέτυχε να ελέγξει ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, είπε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την παράδοση εδαφών στη Ρωσία.
«Σίγουρα δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε κανένα έδαφος ή να μιλήσουμε για την εδαφική μας ακεραιότητα», δήλωσε ο κ. Rodnyansky στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 World at One.
«Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, δεν θα ήθελαν να ζήσουν στη Ρωσία. Πώς μπορούμε να τους αφήσουμε; Πόσο μάλλον την όλη ιδέα να τεμαχίσουμε τη χώρα μας».