«Στο χείλος της καταστροφής» έφερε η Ρωσία τον κόσμο, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν κατέλαβε την περιοχή του Τσερνόμπιλ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα, Τρίτη, τη Μόσχα ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ. όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία).
Ζελένσκι: Για τους Ρώσους, ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιαδήποτε άλλη περιοχή
«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.
«Υπάρχουν ζημιές» στο Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ
Από την πλευρά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.
Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία πως απήγαγε το προσωπικό του σταθμού.
Συγκεκριμένα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία. Επίσης, είχαν βγει στη δημοσιότητα πληροφορίες που έκαναν λόγο για σοβαρή έκθεση Ρώσων στρατιωτών σε ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχει επίσης κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για επιθέσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.
Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.