Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ο Πούτιν «θα πεθάνει σύντομα» κι έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος, όμως αναλυτές βλέπουν την προσέγγιση αυτή μάλλον ως ευχή, παρά ως πραγματικό παράγοντα του πολέμου.
«Από το 2013 ακούω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πεθαίνει από μέρα σε μέρα. Προσπαθεί τώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επαναφέρει την ίδια γραμμή;» γράφει ο Μαρκ Γκαλεότι στον Spectator, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού προέδρου σχετικά με επικείμενο θάνατο του αντιπάλου του.
Στην ίδια δήλωση ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι νεότερος από τον Πούτιν και γι' αυτό κάλεσε τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνομιλητές του να «ποντάρουν» σε εκείνον, που έχει καλύτερες προοπτικές.
Όντως, ο 47χρονος Ζελένσκι είναι κατά πολύ νεότερος από τον 72χρονο Πούτιν, όμως ο αναλυτής επισημαίνει πως σε επίπεδο κληρονομικότητας ο Πούτιν έχει να πάρει από δυνατά γονίδια. Αν και το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα που γεννήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση το 1952, όπως ο Ρώσος πρόεδρος, είναι μόλις 57 έτη, ο παππούς του έζησε μέχρι τα 86 και ο πατέρας του, Βλαντίμιρ Σπιροντόνοβιτς, μέχρι τα 88.
«Για να πάμε στην ουσία, ο Πούτιν λαμβάνει φροντίδα από τους καλύτερους Ρώσους ιατρούς επιστήμονες» σημειώνει, ενώ απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή φύλαξη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Παρά λοιπόν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν τον Πούτιν να πάσχει από σοβαρές ασθένειες, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο αντίθετο σενάριο του επικείμενου θανάτου και αυτό μάλλον το γνωρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, με την εμπειρία που έχει στα ΜΜΕ, ως πρώην κωμικός, ο Ουκρανός πρόεδρος ίσως προχώρησε σε αυτή τη δήλωση γιατί γνώριζε πως έτσι θα ανατροφοδοτήσει τα σενάρια ενός αποδυναμωμένου Πούτιν, τουλάχιστον στη Δύση, και ίσως κερδίσει κάποιους πόντους.
Ο «Πούτιν έτοιμος να πεθάνει»: Μια παλιά ιστορία
Ο Μαρκ Γκαλεότι υπενθυμίζει πως ήδη από το 2005 υπήρχε δημοσίευμα στο Atlantic που μιλούσε για εγκεφαλικό που είχε πάθει τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και ενδεχόμενο θανάτου του. Το 2013, λέει, Ρώσος ακαδημαϊκός του είχε πει εμπιστευτικά στη Μόσχα πως ο Πούτιν είχε καρκίνο και θα πέθαινε σε έξι μήνες. Η προσάρτηση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014 παρουσιάστηκε τότε θριαμβευτικά ως «απόδειξη» ότι ο Πούτιν έκανε μια τελική προσπάθεια να διαμορφώσει την ιστορική του κληρονομιά πριν από το τέλος.
Ο αναλυτής αναφέρει τα σενάρια περί καρκίνου του θυρεοειδούς και του αίματος, μεγάλα και μικρά εγκεφαλικά επεισόδια και το εξωφρενικό αφήγημα πως ο Πούτιν έχει ήδη πεθάνει από το 2023 και έχει αντικατασταθεί από κάποιον σωσία.
Σημειώνει ακόμη πως όλα αυτά τα σενάρια μπορούν να εκληφθούν ως δείγματα κακής δημοσιογραφίας ή προσπάθεια ορισμένων να τραβήξουν τα φώτα πάνω τους, επικαλούμενοι «εσωτερική» πληροφόρηση, όμως ταυτόχρονα μαρτυρούν και ένα είδος ματαιοπονίας από την πλευρά της Δύσης. Αφού οι κυρώσεις φαίνεται πως δεν τον έχουν πλήξει όπως θα περίμεναν, οι δυτικοί στρέφονται σε έναν «από μηχανής θεό» που θα φροντίσει για τον θάνατο του Πούτιν. «Οι φήμες αυτές σχετίζονται με ένα μείγμα ανικανότητας για δράση και ελπίδας», υποστηρίζει ο ίδιος.
Πώς θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Ρώσος πρόεδρος και τι θα κάνει η Δύση
Ο Γκαλεότι ισχυρίζεται πως η χρήση του επιχειρήματος του «ετοιμοθάνατου Πούτιν» μπορεί να φέρει αποτελέσματα εντελώς διαφορετικά από αυτά που προσδοκά. Εάν ο Πούτιν πρόκειται να πεθάνει σύντομα, γιατί να μην περιμένουμε να δούμε εάν ο αντικαταστάτης του είναι πιο προσιτός; Σε αυτό το σενάριο, βέβαια, ο αναλυτής δεν δίνει πολλές πιθανότητες.
«Μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιον εξίσου ''γεράκι'', αλλά νεότερο, πιο ενεργητικό, πιο έξυπνο. Ή -αυτό νομίζω είναι πιο πιθανό- θα αναδειχθεί ένας ηγέτης γεμάτος με κλεπτοκρατική απληστία παρά με αυτοκρατορική παράνοια. Αυτός (γιατί θα είναι άνδρας) μάλλον θα θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο, αλλά δύσκολα θα είναι πρόθυμος ή σε θέση να παραδώσει τα εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία», γράφει ο αναλυτής.
Όσο για την αντίδραση της Δύσης απέναντι σε έναν τέτοιο ηγέτη, που ίσως πεισθεί να αφήσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, να σταματήσει την παραπληροφόρηση και να αποσυρθεί από την Αφρική, ο Γκαλεότι σημειώνει πως οι δυτικοί είναι πιθανόν να μπουν στον πειρασμό να κάνουν μια συμφωνία που θα ρίξει το Κίεβο στο καναβάτσο.
«Ο Ζελένσκι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σχετικά με το τι εύχεται», καταλήγει η ανάλυση.