Ανάλυση Politico: Η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο πιέζει τον Μπάιντεν για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο - iefimerida.gr

Ανάλυση Politico: Η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο πιέζει τον Μπάιντεν για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο

πρόεδρος ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: Associated Press
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θέλει πολλά περισσότερα από όσα είναι διατεθειμένος να δώσει ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν.

Καθώς το έθνος του προσπαθεί να αντέξει την 21η ημέρα της ρωσικής επίθεσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκμεταλλεύθηκε την ομιλία του στο Κογκρέσο νωρίτερα σήμερα για να παρακαλέσει ακόμα μία φορά την Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τον αναλυτή του POLITICO, Jonathan Lemire, να έκανε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να νιώθει άβολα λόγω της αυξημένης πίεσης για περαιτέρω εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν έχει αναπτύξει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία, έχει συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για να υποστηρίξουν το Κίεβο και έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά κυρώσεων στη Μόσχα για να τιμωρήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την επιθετικότητά του. Ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να παράσχει αρκετά από όσα θέλει ο Ζελένσκι, όπως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προηγμένα συστήματα πυραύλων και μαχητικά αεροσκάφη, δημιουργώντας ένταση μεταξύ ενός προσεκτικού προέδρου των ΗΠΑ και ενός Ουκρανού ηγέτη, απελπισμένου για περισσότερη βοήθεια από την παγκόσμια υπερδύναμη.

Ζελένσκι: Ο πόλεμος του «εμείς» και όχι του «αυτοί»

«Ο Ζελένσκι είναι πολύ καλός στο να διατυπώνει αυτό που διακυβεύεται, ότι αυτή δεν είναι μια μάχη μόνο για την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και για όλο τον κόσμο. Έχει μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε "εμείς" και όχι "αυτοί". Την έχει κάνει να αφορά "εμάς" και δείχνει στον κόσμο ότι το ουκρανικό πνεύμα δεν θα εξαφανιστεί και αξίζει να σωθεί» δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα και με συναισθηματικό τρόπο καλέσει το ΝΑΤΟ να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που ο Μπάιντεν αρνείται σταθερά να εφαρμόσει, από φόβο ότι οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων ή στρατευμάτων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση και δυνητικά σε παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε την κίνηση της Πολωνίας να μεταφέρει σοβιετικά αεροσκάφη μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, από φόβο ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Από τη στιγμή που η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο ήταν τόσο παθιασμένη όσο οι άλλες δημόσιες εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό, ο Μπάιντεν είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση από νομοθέτες που στηρίζουν την περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι τα πάνε καλά και τα συμφέροντά τους είναι ευθυγραμμισμένα. Οι δύο πρόεδροι έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές μετά την εισβολή και έχουν επανειλημμένα χαιρετίσει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζελένσκι-Μπάιντεν: Η μελέτη των αντιθέσεων

Ο Ζελένσκι παρέμεινε στο Κίεβο, φορώντας μπλουζάκια μάχης και κουκούλες, περπατώντας στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, ορκιζόμενος να μην εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα του. Κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο συνεχώς στο χέρι του, έχει συσπειρώσει τους Ουκρανούς και τον κόσμο με τα εμπνευσμένα μηνύματά του, μερικές φορές σχεδόν χλευάζοντας τον Πούτιν.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση. Έχει χαράξει σαφείς γραμμές, που υπογράμμισε πως δεν θα διασχίσει, όπως το να βάλει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας, ενώ έκανε σαφές στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει κάποιες επικρίσεις, με κάποιους να πιστεύουν ότι έτσι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Ρώσο πρόεδρο. Όμως, βοηθοί του Λευκού Οίκου είπαν ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αυτό το μέσο για να παροτρύνει τους συμμάχους να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω σύγκρουση στην Ευρώπη.

Χθες, Τρίτη, ο Ζελένσκι μίλησε για ακόμα μια φορά με πολύ συναισθηματικό τρόπο μπροστά στο Κοινοβούλιο του Καναδά, προτρέποντας τους βουλευτές να φανταστούν πως το Τορόντο δεχόταν επίθεση όπως το Κίεβο. «Αλλά θα ήθελα επίσης να καταλάβετε και να νιώσετε αυτό που νιώθουμε κάθε μέρα. Θέλουμε να ζήσουμε και θέλουμε να είμαστε νικητές», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ για βοήθεια στην Ουκρανία

Σε κάτι που έμοιαζε σαν προμήνυμα προς την επόμενη έκκληση του Ζελένσκι, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, υπογράμμισε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει στρατιωτική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. «Ένας από τους λόγους που η Ουκρανία είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις είναι λόγω του σημαντικού ποσού στρατιωτικής βοήθειας που έχουμε παράσχει», είπε η Ψάκι, επαινώντας παράλληλα την ουκρανική αντίσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «αδειάσει την εργαλειοθήκη του» για να βοηθήσει το Κίεβο, αποστέλλοντας προμήθειες, επιβάλλοντας κυρώσεις και απαγορεύοντας την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αγκαλιάζοντας τον συμβολισμό μιας ενοποιημένης Δύσης, ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Ευρώπη μάλλον την επόμενη εβδομάδα, για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αν και δεν είναι σαφές εάν θα προστεθούν και άλλοι σταθμοί.

Οι κορυφαίοι βουλευτές τού Μπάιντεν βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς ομολόγους τους, καθώς η σύγκρουση έχει ενταθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλά τακτικά με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο Άντριι Γιέρμακ, ανώτερος βοηθός του Ζελένσκι, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι πιέζει, οι ΗΠΑ αντιστέκονται

Ιδιωτικά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχονται ότι έχουν παρατηρήσει την πίεση που ασκείται από τις απαιτήσεις του Ζελένσκι για περισσότερη βοήθεια, αλλά δεν πτοούνται. «Φυσικά και μας πιέζει, η χώρα του υφίσταται εισβολή», είπε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Αλλά υπάρχουν όρια στο πόσα πολλά μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν για να αλλάξει την πορεία του πολέμου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την αργή, εξαντλητική πρόοδό τους στην Ουκρανία.

«Δεν βλέπω τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη θεμελιώδη πορεία, αλλά μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία περισσότερα μέσα για να αμυνθεί και θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την πιθανή επόμενη φάση του πολέμου, μια μακρά ρωσική εισβολή και κατοχή», είπε ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν, επίσης, ότι ο εξοπλισμός που έχουν ήδη στείλει οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, βοήθησε την Ουκρανία να συγκρατήσει τη Ρωσία και ότι ορισμένα από τα άλλα αιτήματα του Κιέβου, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά.

Η Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα θα παρακολουθούσε την ομιλία του Ζελένσκι, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν θα αντιδρούσε και δημόσια σε αυτή. Ο Χάας, ωστόσο, δήλωσε ότι το «κλειδί» τις επόμενες ημέρες θα είναι «να βεβαιωθούν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα για τις διπλωματικές απαιτήσεις» στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Τα μέλη του Κογκρέσου «κυκλώνουν» τον Μπάιντεν

Όμως, πολλοί γερουσιαστές και από τις δύο παρατάξεις στο Κογκρέσο έχουν ζητήσει περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των πολωνικών αεροσκαφών MiG στην Ουκρανία.

«Αρκετά με τα λόγια. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Στείλτε τους τα αεροπλάνα που χρειάζονται. Λένε ότι χρειάζονται MiG. …Θέλουν MiG. Δώστε τους τα MiG», δήλωσε ο γερουσιαστής Mitt Romney (R-Utah) αυτή την εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 300 νομοθέτες συμμετείχαν σε μια συνομιλία μέσω Zoom με τον Ζελένσκι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην οποία ο Ουκρανός ηγέτης περιέγραψε τα επείγοντα αιτήματά του από τις δυτικές δυνάμεις, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ικανοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αυτή την κρίση για να εγκαθιδρύσει την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακτούν τον μανδύα τους ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και την έχει πλαισιώσει ως μια μάχη μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών. Αυτό το «πάτημα» βρήκε, λοιπόν, σήμερα ο Ζελένσκι για να του πει: «Είσαι ηγέτης του κόσμου. Γίνε ηγέτης της ειρήνης».

Διαχρονικές οι πρακτικές Μπάιντεν απέναντι στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν ηγήθηκε του φακέλου της Ουκρανίας μετά την πρώτη εισβολή του Πούτιν στη χώρα, το 2014. Το ενδιαφέρον του Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία στο μέτωπο της ασφάλειας δεν έχει εγκαταλειφθεί από τότε που έγινε πρόεδρος, ακόμα κι αν ο Ζελένσκι θα ήθελε να δει περισσότερα. Ο Μπάιντεν προέτρεψε επίσης τους Ουκρανούς ηγέτες να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και άλλα εσωτερικά δεινά, οδηγώντας σε κάποιες τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου.

Νωρίς στην προεδρία Μπάιντεν, η κυβέρνησή του επέβαλε απαγόρευση βίζας στον Ιχόρ Κολομοΐσκι, έναν Ουκρανό μεγιστάνα των επιχειρήσεων, τον διωγμό του οποίου πρότεινε η ομάδα Μπάιντεν. Οι παρατηρητές της Ουκρανίας υποψιάζονταν ότι ο Ζελένσκι δίσταζε να κυνηγήσει τον Κολομοΐσκι, εν μέρει επειδή ο μεγιστάνας ήταν ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης που είχε καλύψει ικανοποιητικά τον Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα Μπάιντεν έχει επίσης ανησυχήσει για τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες της Ουκρανίας και την αστάθεια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Οι εισαγγελείς στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, για παράδειγμα, καταδίωκαν τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγορούμενο για προδοσία και υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ