Καθώς η Ουκρανία δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα απέναντι στη σφοδρή ρωσική επίθεση ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναμένεται να αξιοποιήσει τη σπάνια ομιλία του σήμερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος) για να πιέσει την Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τη χώρα του κλιμακώνοντας την πίεση στον Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία, έχει ηγηθεί της εκστρατείας επιβολής δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή, αλλά εμφανίζεται απρόθυμος να παραχωρήσει στον Ζελένσκι, κάποια από αυτά που ζητά ο τελευταίος μετ’ επιτάσεως: δηλαδή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, βοήθεια για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών και προηγμένα πυραυλικά συστήματα, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης μεταξύ του επιφυλακτικού Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου που «καίγεται» για περισσότερη βοήθεια.
«Ο Ζελένσκι είναι πολύ καλός στο να διατυπώνει το διακύβευμα, ότι αυτή είναι μια μάχη όχι μόνο για την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και για τον κόσμο», δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία. «Έχει κάνει αυτή την κατάσταση "εμείς", όχι "αυτοί" και δείχνει στον κόσμο ότι το ουκρανικό πνεύμα δεν θα εξαφανιστεί και αξίζει να σωθεί», είπε.
Ο Ζελένσκι επιμένει στο αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα - φορτισμένος συναισθηματικά- καλέσει το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που ο Μπάιντεν αρνήθηκε σταθερά να κάνει φοβούμενος ότι μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών ή στρατευμάτων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση και δυνητικά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ο Μπάιντεν απέρριψε επίσης την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει γηρασμένα σοβιετικά αεροσκάφη μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, φοβούμενος μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Εάν η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο είναι τόσο παθιασμένη όσο οι άλλες δημόσιες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα, ο Μπάιντεν μπορεί να δεχθεί αυξημένη πίεση από γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δύο στρατόπεδα που ζητούν να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της αποστολής πολωνικών MiG στην Ουκρανία. «Αρκετά με τα λόγια. Πεθαίνουν άνθρωποι», δήλωσε προ ημερών ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ. «Στείλτε τους τα αεροπλάνα που χρειάζονται. Λένε ότι χρειάζονται MiG. Θέλουν MiG, δώστε τους τα».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι Μπάιντεν και Ζελένσκι τα πάνε καλά και τα συμφέροντά τους είναι ευθυγραμμισμένα. Οι δύο πρόεδροι έχουν μιλήσει πολλές φορές μετά την εισβολή και έχουν επανειλημμένα χαιρετίσει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου.
Ο παρορμητικός Ζελένσκι κι ο επιφυλακτικός Μπάιντεν
Αλλά οι δύο ηγέτες ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική γραμμή. Αψηφώντας τους κινδύνους ο Ζελένσκι παραμένει στο Κίεβο, εμφανιζόμενος με χακί μπλουζάκια καθώς περπατά στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας και έχει ορκιστεί να μην εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα του. Οπλισμένος με μια κάμερα κινητού τηλεφώνου, έχει εμπνεύσει θάρρος στους Ουκρανούς και τεράστια συμπάθεια ανά την υφήλιο για τη χώρα του με τα εμπνευσμένα μηνύματά του.
Ο Μπάιντεν από την άλλη έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση. Έχει χαράξει σαφείς γραμμές που είπε ότι δεν θα τις περάσει, όπως το να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες σε εδάφη της Ουκρανίας, αν και κατέστησε σαφές στον Πούτιν ότι οι Η.Π.Α. θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό Νατοϊκού εδάφους. Αυτή η στάση του έχει προκαλέσει πρόσφατα κριτικά σχόλια από ορισμένους που θα θεωρούν ότι με την προσέγγισή του ενδεχομένως να ενθαρρύνει τον Πούτιν, αν και οι συνεργάτες του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο σημειώνουν ότι η χάραξη των γραμμών ήταν ένα μέσο για να παροτρυνθούν οι σύμμαχοι να βοηθήσουν με ό,τι μέσο μπορούν, ενώ παράλληλα καθησυχάζονται ότι οι Η.Π.Α. δεν θα προκαλέσουν διάχυση της σύγκρουσης στην Ευρώπη.
Πιέσεις από Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές για μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία
Η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο την 21η μέρα από την έναρξη του πολέμου έρχεται μετά από παρόμοιες παρεμβάσεις του στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στον Σαίξπηρ και θύμισε το διάγγελμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά των Ναζί. Ο Ζελένσκι απηύθυνε χθες έκκληση στη Βουλή του Καναδά και τους Ουκρανούς ομογενείς ανά την υφήλιο να στηρίξουν τη χώρα του, ενώ το ίδιο βράδυ οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας και Σλοβενίας ταξίδευαν σιδηροδρομικώς στο Κίεβο, όπου ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών.
Οι εκκλήσεις Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία έρχονται την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της σφίγγουν την οικονομική θηλιά στη Ρωσία, ωθώντας όπως φαίνεται το Κρεμλίνο να στραφεί στο Πεκίνο για οικονομική στήριξη. Χθες Τρίτη ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας -ρεκόρ ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Oυκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Εντός της εβδομάδας το Κογκρέσο αναμένεται να ασχοληθεί με την κύρωση νόμου για τον τερματισμό των φυσιολογικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητήσουν τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην αμυντική συμμαχία. «Στόχος του είναι να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και να συζητήσουν για το πού βρισκόμαστε σε αυτή της φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας: «Είμαστε απίστευτα ευθυγραμμισμένοι μέχρι τώρα κι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Ο πρόεδρος [Μπάιντεν] πιστεύει πολύ στην διά ζώσης διπλωματία και αυτή θα είναι μια ευκαιρία ακριβώς γι’ αυτό».