Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στην πόλη Μπούσα, για τα οποία θα επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (3/4) ότι τα όσα αποτρόπαια κατέγραψαν οι τηλεοπτικοί και φωτογραφικοί φακοί στην Μπούσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή Τρίτη 5 Απριλίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούσα και σε άλλες πόλεις -μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι «όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Η Ρωσία αρνείται ότι έχει γίνει η σφαγή στην κωμόπολη που βρίσκεται δυτικά του Κιέβου και κάνει λόγο για προβοκάτσια.
Στο νέο του διάγγελμα, ο Ζελένσκι είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους, ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να πάνε στην Μπούσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.
Ζελένσκι: Οι Ρώσοι πολίτες έχουν από κοινού την ευθύνη για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια»
Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια» πολιτών στην Μπούσα. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους. Αυτού του είδους οι εντολές (…) Και έχουν από κοινού την ευθύνη. Για αυτούς τους φόνους, τα βασανιστήρια, για τα χέρια που κόπηκαν από τα εκρηκτικά (…) για τις σφαίρες που ρίχτηκαν στον σβέρκο», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας αρχικά στα ουκρανικά και κατόπιν στα ρωσικά, στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
Πρόσθεσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα» στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο «να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», εξήγησε.
«Είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη», πρόσθεσε.
«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν (…) Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!» ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.
«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.
Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε κατόπιν απευθείας στις «Ρωσίδες μητέρες» που, όπως είπε, ανάθρεψαν «άρπαγες», «δήμιους» που «στερούνται κάθε ανθρώπινου στοιχείου» και «σκοτώνουν σκοπίμως και με χαρά».
Επικρίσεις του Ουκρανού προέδρου στο ΝΑΤΟ
Ο Ζελένσκι επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ, το 2008, να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν «στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων» που νόμιζαν ότι «απορρίπτοντας την Ουκρανία θα κατεύναζαν τη Ρωσία».
«Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν αυτόν τον λάθος υπολογισμό, η Ουκρανία βίωσε μια επανάσταση και οκτώ χρόνια πολέμου στο Ντονμπάς και τώρα (…) τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστήριξε. «Καλώ την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούσα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας», είπε.
Όμως «ας μην επιρρίπτουμε ευθύνη στη Δύση, ας μην επικρίνουμε κανέναν άλλο πέραν από τους Ρώσους στρατιωτικούς (…) και εκείνους που τους έδωσαν τις εντολές», πρόσθεσε αμέσως ο Ζελένσκι.
Ζελένσκι για σφαγή στην Μπούσα: Εξάλειψη ολόκληρου του έθνους και του λαού του
Επίσης, ο Ζελένσκι Ζελένσκι μίλησε στο CBS και στην εκπομπή «Face the Nation», όπου έκανε λόγο για «γενοκτονία» και «εξάλειψη ολόκληρου του έθνους και του λαού του», όπως ακούγεται σε μια απομαγνητοφώνηση που παρείχε το δίκτυο.
«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε περισσότερες από 100 εθνικότητες. Πρόκειται για την καταστροφή και την εξόντωση όλων αυτών των εθνικοτήτων», είπε ο Ζελένσκι εν μέσω μιας διεθνούς κατακραυγής για τη συμπεριφορά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία υπέβαλε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «σχεδιάζει πράξεις γενοκτονίας».
Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου, μετά από βίντεο κωμόπολης Μπούσα κοντά στο Κίεβο, ο Ζελένσκι επισήμανε: «Είμαστε πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχτούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο λόγος που καταστρεφόμαστε και εξοντωνόμαστε».
«Και αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Αυτό είναι λοιπόν το μαρτύριο ολόκληρου του έθνους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι απάντησε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε.
Στην ερώτηση τι συνιστά γι' αυτόν «επαρκή» τιμωρία, απάντησε: «Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους… δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής γι' αυτό».
Ζελένσκι: «Μητέρες Ρώσων στρατιωτών δείτε τι μπ@στ@ρδους μεγαλώσατε»
Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω μιας ανάρτησης στο Telegram, εμφανίστηκε ακόμη πιο επιθετικός κατά της Ρωσίας και κατηγόρησε μέχρι και τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών για τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν στην Ουκρανία.
«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί (η εισβολή), ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούκα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία.
«Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ@στ@ρδους μεγαλώσατε. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», αναφέρει η ανάρτηση του Ζελένσκι.
ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στη Μπούσα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούσα, όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Στη λακωνική ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.
H Πολωνία καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία στη διερεύνηση των «εγκλημάτων» στην Μπούσα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του Ρωσικού Στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούσα.
«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Ράου προεδρεύει για φέτος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. «Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούσα ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι εικόνες των νεκρών ήταν «γροθιά στο στομάχι».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι όλες οι φωτογραφίες και τα πλάνα με τα πτώματα ήταν «άλλη μια προβοκάτσια» των Ουκρανών.
Σολτς: Προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη σφαγή στην Μπούσα
Νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είπε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή».
Ντράγκι: «Άναυδοι από τις εικόνες της πόλης Μπούσα»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πιο αναλυτικά, υπογράμμισε: «Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη.
Οι ρωσικές Αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».