Μπορεί η Ρωσία να ρίχνει τους τόνους, ωστόσο η Δύση θεωρεί πιθανή την επίθεση στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, δεν χρειάζεται ξένη βοήθεια για να αμυνθεί, όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν χρειαζόμαστε στρατιώτες υπό ξένη σημαία στο έδαφός μας. Δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, διαφορετικά ολόκληρος ο κόσμος θα αποσταθεροποιείτο», ανέφερε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον ιστότοπο RBK-Ukraïna.
«Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη μια αφορμή στη Ρωσία να λέει ότι έχουμε εδώ (ξένες) βάσεις εναντίον των οποίων (οι Ρώσοι) πρέπει να αμυνθούν», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε πως «θέλουμε όλα τα υπόλοιπα», κάνοντας αναφορά στη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα του από τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο Ζελένσκι βρέθηκε σήμερα (17/2) στην περιοχή του Ντόνετσκ, για την οποία η Ρωσία έχει θέσει -μαζί με το Λουχάνσκ- θέμα ανεξαρτητοποίησης. Ο Ουκρανός πρόεδρος, που φόρεσε και ο ίδιος στρατιωτικά, συνάντησε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που βρίσκονται σε θέσεις μάχης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανικός Στρατός έχει παρατάξει περί τις 150.000 πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκρινε ότι ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί «εντός των επόμενων ημερών». Λίγο αργότερα, την ίδια εκτίμηση έκανε -μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών- και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ζελένσκι: Υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ακόμη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», που δόθηκε σήμερα (17/2) στη δημοσιότητα.
Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στην «Bild» ότι ενώ η χώρα του ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά. «Δεν είναι μόνον η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή μας. Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε.
Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους.
«Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες» είπε, και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για πιθανή ένταξη, αλλά δεν υπάρχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να διενεργηθεί δημοψήφισμα. «Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε στην «Bild», παροτρύνοντας τα μέλη της συμμαχίας να υποστηρίξουν τη χώρα του.
Σε άλλη συνέντευξη στο BBC, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι μπορεί ο δρόμος της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να είναι «μακρύς», αλλά υπογράμμισε ότι «για μένα, ως πρόεδρο, το σημαντικότερο είναι να μη χάσω τη χώρα μου σε αυτό το μονοπάτι».
«Το ΝΑΤΟ είναι εγγύηση ασφάλειας. Πώς να επιλέξουμε άλλο μονοπάτι; Για μας είναι μια εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.