Τη στήριξη της G7 για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ουκρανία ζητεί ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το αίτημα Ζελένσκι έχει ως στόχο οι χώρες της G7 να βοηθήσουν τη δική του να σταματήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Σας ζητώ να ενισχύσετε τη γενική προσπάθεια για να βοηθήσετε οικονομικά στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευγνωμονούν την G7 για μια τέτοια βοήθεια» είπε στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.
Μία ημέρα αφότου πύραυλοι έπληξαν και πάλι το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν σκληρές, νέες κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον Ρώσο ηγέτη, που δεν έχει μέλλον», είπε.
«Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία και σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα: πυραυλικά πλήγματα, την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού, απειλές για πυρηνική καταστροφή, δολιοφθορά υποδομών στην Ευρώπη και μια σκόπιμη απόπειρα να καταστραφούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», υποστήριξε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη G7 να στηρίξει την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Όπως είπε, η Μόσχα «θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο».
Τη Δευτέρα, το Μινσκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μα κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Μόσχα και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, κάτι που διέψευσε σήμερα ο Ζελένσκι.
Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι επαναπάτρισε 62 σορούς πεσόντων στρατιωτικών της
Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη (11/10) ότι επαναπάτρισε 62 σορούς πεσόντων στρατιωτικών της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο, κατά τον βομβαρδισμό της φυλακής Ολένιφκα, στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.
«Εξήντα δύο πεσόντες ήρωες επέστρεψαν στην πατρίδα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου για θέματα ενσωμάτωσης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, κατέστη δυνατόν να επιστραφούν οι σοροί των Ουκρανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στις φυλακές Ολένιφκα στο κατεχόμενο τμήμα της ουκρανικής περιοχής Ντονέτσκ, όπου δεκάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, για τον οποίο Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.
«Φέραμε πίσω εκείνους που βρέθηκαν στην ίδια την κόλαση και υπερασπίσθηκαν την Ουκρανία. Αιωνία η μνήμη των ηρώων», δήλωσε ο πληρεξούσιος για τους αγνοούμενους, Όλεγκ Κοτένκο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έγιναν για την ανταλλαγή αυτή «εξαιρετικά δύσκολες».
Η ρωσική πλευρά δεν ανακοίνωσε την ανταλλαγή και δεν σχολίασε την ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου.
Πόσοι σοροί Ρώσων στρατιωτών παραδόθηκαν στη Ρωσία δεν διευκρινίζεται, όπως και η τοποθεσία στην οποία έγινε η ανταλλαγή.
Οι φυλακές της Ολένιφκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και μαχητές του τάγματος «Αζόφ», βομβαρδίστηκαν στις 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είχαν σκοτωθεί 50 αιχμάλωτοι και 73 τραυματίσθηκαν.
Η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι την περιοχή των φυλακών βομβάρδισαν Ουκρανοί στρατιωτικοί με πυραύλους από τα συστήματα HIMARS.
Το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.
Η έρευνα που έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρωσική εκδοχή συνιστά μάλλον επινόηση, ενώ η πιθανότητα το κτίριο των φυλακών να επλήγη από πύραυλο προερχόμενο από εκτοξευτήρα HIMARS αποκλείεται εκ των πραγμάτων.