Στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής βρέθηκε η Ευρώπη, λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ευρώπη βρέθηκε κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή χθες, Πέμπτη, όταν το πυρηνικό εργοστάσιο που κατέχει η Ρωσία αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ζελένσκι. Μόνο λόγω της εφεδρικής γεννήτριας το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια μπόρεσε να λειτουργήσει με ασφάλεια, πρόσθεσε.
Πυρκαγιές είχαν προηγουμένως καταστρέψει τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις μάχες κοντά στο σταθμό της Ζαπορίζια, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, επισημαίνει το BBC.
Κατηγορίες και από τις δύο πλευρές για το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα
«Αν οι γεννήτριες ντίζελ δεν είχαν ανοίξει, εάν ο αυτοματισμός και το προσωπικό του εργοστασίου μας δεν είχαν αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα ήμασταν ήδη αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος», είπε ο Ζελένσκι χθες το βράδυ.
Η ζημιά προκλήθηκε από πυρκαγιές που η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας είπε ότι είχε επεκταθεί στα καλώδια ρεύματος που συνδέουν το εργοστάσιο την Πέμπτη, αποκόπτοντας προσωρινά τη Ζαπορίζια από το εθνικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
«Ως αποτέλεσμα, οι δύο λειτουργικές μονάδες ισχύος του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», δήλωσαν αξιωματούχοι του Κιέβου.Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη έδειξαν μια εκτεταμένη φωτιά να καίει σε άμεση γειτνίαση με το πυρηνικό συγκρότημα.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η ζημιά οφείλεται σε ρωσικούς βομβαρδισμούς και στη νυχτερινή του ομιλία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι φέρνει την Ουκρανία και την Ευρώπη «ένα βήμα» από την καταστροφή.
Ωστόσο, ο τοπικός κυβερνήτης που διορίστηκε από τη Ρωσία, Εβγένι Μπαλίτσκι, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό και τα χτυπήματά του, λέγοντας ότι αυτά προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στην περιοχή.
Το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ποιος ήταν υπεύθυνος.
« Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο»
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΟΑΕ), δήλωσε ότι το εργοστάσιο «παρέμεινε συνδεδεμένο με μια γραμμή 330 kV από την κοντινή μονάδα θερμικής ενέργειας που μπορεί να παρέχει εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια εάν χρειαστεί», επικαλούμενος την κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ότι και οι έξι μονάδες πυρηνικών αντιδραστήρων παρέμειναν αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες αποκαταστάθηκαν αργότερα την Πέμπτη.
«Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένα νέο περιστατικό στον πυρηνικό σταθμό και πέριξ αυτού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να ηγηθεί μιας διεθνούς αποστολής στο εργοστάσιο τις επόμενες μέρες.
Η Μόσχα θέλει να συνδέσει το εργοστάσιο στο δικό της ηλεκτρικό δίκτυο
Κανονικά ο πυρηνικός σταθμός προμηθεύει το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Επομένως μια οριστική αποσύνδεσή του από το εθνικό δίκτυο θα έθετε σοβαρές προκλήσεις για την Ουκρανία.
To εργοστάσιο έχει καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό.Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να επισκεφθούν το συγκρότημα - αλλά μέχρι να συμβεί αυτό είναι δύσκολο να επαληθευτεί τι συμβαίνει ακριβώς εκεί.
Το περιστατικό με τη διακοπή του ρεύματος έρχεται εν μέσω ισχυρισμών από το Κίεβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει σκόπιμα να εκτρέψει την ενέργεια από το κατεχόμενο πυρηνικό εργοστάσιο για να το επανασυνδέσει στο δικό της ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη για διακοπές ρεύματος σε πόλεις και χωριά σε γειτονικές περιοχές της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας.
Αμερικανικό ΥΠΕΞ: «καμία χώρα δεν πρέπει να μετατρέψει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε ενεργό εμπόλεμη ζώνη»
ξιωματούχοι της Ουάσιγκτον καταδίκασαν κάθε προσπάθεια της Μόσχας να ανακατευθύνει την ενέργεια που παράγεται από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια μακριά από το εθνικό δίκτυο του Κιέβου.
«Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει δικαίως ανήκει στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ το βράδυ της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να μετατρέψει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε ενεργό εμπόλεμη ζώνη».