Οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποσυνδέθηκαν σήμερα.
Βλάβη από πυρκαγιά σε εναέρια καλώδια προκάλεσε την αποσύνδεση από το ουκρανικό δίκτυο των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -τον μεγαλύτερο της Ευρώπης- και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε η εταιρεία.
Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας αποσυνδέθηκε για λίγο από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία του, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οδηγώντας σε μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος σε όλες σχεδόν τις ρωσοκρατούμενες πόλεις της νότιας Ουκρανίας.
Η υπηρεσία κατηγόρησε τους Ρώσους για τον βομβαρδισμό βασικών υποδομών γύρω από το εργοστάσιο που οδήγησε στην «πλήρη αποσύνδεσή» του από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι αυτή η αποσύνδεση είναι η «πρώτη στην ιστορία του εργοστασίου».
Ζαπορίζια: Λειτουργούν κανονικά τα συστήματα ασφαλείας
«Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο», ανέφερε η Energoatom σε δήλωση που ανήρτησε στο Telegram.
Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρεία.
Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ.
Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που «δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες», ανέφερε η πηγή.
Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom.
Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες.
Ο πυρηνικός σταθμός χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει συστήματα ψύξης για τους αντιδραστήρες. Εάν όλες οι εξωτερικές συνδέσεις πέσουν, θα πρέπει να βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ για τροφοδοσία. Εάν χαλάσουν, οι μηχανικοί έχουν μόνο 90 λεπτά για να αποτρέψουν την επικίνδυνη υπερθέρμανση.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής, το εργοστάσιο εξακολουθούσε να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από μια εναπομείνασα εφεδρική γραμμή που συνδέει τον σταθμό με τον κοντινό συμβατικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, είπε η Energoatom. Υπήρχαν τρεις από αυτές τις γραμμές πριν από τον πόλεμο, αλλά δύο έχουν κοπεί.