Όλο και περισσότεροι πλούσιοι απ' όλον τον κόσμο κατευθύνονται στην Ιταλία δημιουργώντας μια «έκρηξη» στους κτηματομεσίτες και τις μάρκες πολυτελείας, σύμφωνα με τον Guardian.
Στα τεράστια δωμάτια του Palazzo Raggi, ενός αρχιτεκτονικού κοσμήματος του 18ου αιώνα σε απόσταση αναπνοής από τα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης, ζούσαν κάποτε μια επιφανής οικογένεια ευγενών και μια σειρά από καρδινάλιους και άλλους ιστορικούς χαρακτήρες που προέρχονται από την ιταλική αριστοκρατία.
Τώρα το εξαώροφο κτίριο, που έμεινε ερειπωμένο για χρόνια, αναβιώνει καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια νέα τάξη κατοίκων: τους ξένους δισεκατομμυριούχους που γυρίζουν την πλάτη τους στην Ελβετία, το Ντουμπάι ή τα νησιά Κέιμαν και μετακομίζουν στην Ιταλία για να γευθούν την ντόλτσε βίτα και, επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη ενός δελεαστικού φορολογικού καθεστώτος.
Το μέτρο της Ιταλίας που προσελκύει τους πάμπλουτους
Η Ιταλία υιοθέτησε το ελάχιστα γνωστό κίνητρο, το οποίο ισχύει για τους υπερπλούσιους όλων των εθνικοτήτων, το 2017. Σε αντάλλαγμα για την καταβολή ετήσιου τέλους 100.000 ευρώ, όσοι κατοικούν στη χώρα εξαιρούνται πλήρως από καταβολή φόρου επί του εισοδήματος που δημιουργείται στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία επεκτείνεται και στα μέλη της οικογένειας για ετήσια πληρωμή 25.000 ευρώ ανά άτομο.
Το μέτρο, το οποίο αποσκοπούσε στην τόνωση των μεγάλων δαπανών στην Ιταλία, είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για μάρκες πολυτελείας, προσέλκυσε 98 άτομα τον πρώτο χρόνο, πριν εκτιναχθεί σε 549 έως το 2020, και υπερδιπλασιάστηκε σε 1.339 το 2021.
Αναζωογόνηση στον τομέα των ακινήτων
Η άφιξή τους έχει αναζωογονήσει την αγορά πολυτελών κατοικιών -οι αγοραστές σπάνια δαπανούν λιγότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ- και ώθησε την ανάπλαση ιστορικών ορόσημων στα κέντρα των πόλεων.
Δεκαεννέα από τα 29 πολυτελή διαμερίσματα υπό ανάπτυξη στο μαγευτικό Palazzo Raggi έχουν εξαγοραστεί από τότε που κυκλοφόρησαν -πριν από λιγότερο από έναν χρόνο- και πολλά έχουν αγοραστεί από εκείνους που εκμεταλλεύονται την ενιαία φορολογία.
«Δεν έχουμε πουλήσει ποτέ τόσο γρήγορα στη Ρώμη», δήλωσε η Diletta Giorgolo, επικεφαλής κατοικιών στην Ιταλία Sotheby's International Realty. «Οι άνθρωποι θέλουν ένα κομμάτι από ένα σπίτι του 18ου αιώνα, αλλά με εσωτερικό που έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως».
Η Giorgolo είχε πολλά χρόνια πολυάσχολα. Η εισροή των υπερπλούσιων ξεκίνησε σοβαρά το 2019 και εν μέρει οδηγήθηκε από άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με καθεστώς μη κατοικίας -ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών που αποκτώνται στο εξωτερικό- που διαφεύγουν ως αποτέλεσμα του επικείμενου Brexit. Μετά ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, μια εμπειρία που έκανε πολλούς να αναθεωρήσουν τις επιλογές του τρόπου ζωής τους.
Τι αγοράζουν οι ζάμπλουτοι στην Ιταλία
Η Giorgolo πούλησε ένα ακίνητο στο νησί Κάπρι σε ένα ζευγάρι Γάλλων που το μετέτρεψε σε boutique ξενοδοχείο, ένα αρχοντικό 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Βενετία σε έναν Κινέζο αγοραστή και μια έπαυλη αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ στο Laglio -την πόλη της λίμνης Κόμο όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει σπίτι- σε ένα ζευγάρι από την Ελβετία.
Πιο πρόσφατοι πελάτες με κατ' αποκοπή φόρους περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι Ολλανδών που αγόρασε ένα σπίτι στη Ρώμη για περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ και ένα άλλο που πλήρωσε 11 εκατομμύρια ευρώ για μια θέση στο Μιλάνο.
«Μερικοί από αυτούς αγόρασαν ακίνητα που μόλις είχαν βγει στην αγορά, άλλοι αγόρασαν ακίνητα που χρειάζονταν ανακαίνιση», είπε η Τζιοργκόλο. «Μερικά νοίκιασαν κορυφαία ακίνητα κατά τον πρώτο χρόνο τους στην Ιταλία πριν αγοράσουν. Ήταν σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί για την αγορά ακινήτων ανώτατου επιπέδου».
Ο Marco Cerrato, φορολογικός δικηγόρος και συνεργάτης στο Maisto e Associati στο Μιλάνο, έχει χειριστεί τις οικονομικές υποθέσεις αρκετών νέων δισεκατομμυριούχων κατοίκων της Ιταλίας.
Είπε ότι οι ξένοι υπήκοοι που κάποτε είχαν καθεστώς μη κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατούσαν. «Το Brexit είναι μια πτυχή, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά το Λονδίνο, άρχισε να νιώθει λιγότερο φιλόξενο», είπε. «Αλλά ένας μεγάλος παράγοντας είναι ο φόβος ότι μια πιθανή νίκη του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση τέτοιων φορολογικών κινήτρων».
Μεταξύ των υπερπλούσιων είναι όσοι έχουν αλλάξει κατοικία από την Ελβετία, η οποία έχει επίσης ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς προσελκύονται από το φθηνότερο κόστος διαβίωσης, την ομορφιά και το θερμότερο κλίμα της Ιταλίας. Άλλοι έχουν έρθει από την Ασία ή τη Νότια Αμερική.
Το προφίλ των υπερπλούσιων
Είναι τραπεζίτες επενδύσεων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, επιχειρηματίες, άτομα που εργάζονται στην τεχνολογία ή εκείνοι που έχουν εισόδημα που δημιουργείται από μερίσματα ή καταπιστεύματα.
«Στην αρχή, το καθεστώς της ενιαίας φορολογίας στόχευε ιδιαίτερα σε όσους είχαν παθητικό εισόδημα», είπε ο Cerrato. «Αλλά μετά ήρθαν εκείνοι που εργάζονταν ενεργά -πρέπει να πληρώσουν φόρο για το εισόδημα που παράγεται στην Ιταλία- αλλά παρ' όλα αυτά βρήκαν το καθεστώς ελκυστικό».
Η φορολογική αρχή της Ιταλίας εισέπραξε 108 εκατομμύρια ευρώ από την πρωτοβουλία το 2021, ενώ οι μάρκες πολυτελείας επενδύουν περισσότερο σε περιοχές όπου κατοικούν οι υπερπλούσιοι, που είναι κυρίως στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Βενετία και περιοχές της Τοσκάνης, της Λομβαρδίας και της Λιγουρίας. Επίσης στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας.
Το Noto, μια περιοχή της Σικελίας νότια της Κατάνια, έχει προσελκύσει πολλούς πλούσιους αγοραστές, είπε η Giorgolo.
«Η Catania έχει πολύ καλές συνδέσεις πτήσεων, οπότε αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος», είπε. «Επομένως, εκτός κι αν χρειάζεται να βρίσκονται σε μια πόλη, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε όμορφα μέρη όπως η Σικελία. Αλλά γενικά, το ενδιαφέρον σε όλη την Ιταλία ήταν εκθετικό».
Ο εκθεσιακός χώρος για τα ακίνητα που πωλούνται στο Palazzo Raggi προσελκύει σταθερό αριθμό υποψηφίων πελατών όλη την ημέρα. Καθώς το κτίριο έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση προς τα τέλη του 2024, γνωρίζουν μόνο φυλλάδια πωλήσεων και διαφημιστικά βίντεο που δείχνουν βεράντες με φανταστική θέα στη Ρώμη, καθώς και γραφικά που εξιστορούν τα έργα αποκατάστασης σε διάφορα στάδια.
Ο Vincenzo Lupattelli, διευθυντής πωλήσεων στον οίκο Sotheby's, δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους πελάτες του. Αλλά είπε ότι τα αιτήματά τους είναι χαμηλών τόνων. «Το Palazzo Raggi έχει να κάνει με την κλάση», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα glam όπως τα τζακούζι και οι σάουνες. Δεν θα φέρουν ούτε ένα φανταχτερό αυτοκίνητο, καθώς δεν υπάρχει γκαράζ. Είναι άνθρωποι που θέλουν να νιώσουν την ιστορία αλλά σε ένα μοντέρνο περιβάλλον και να απολαύσουν το περπάτημα στη Ρώμη. Δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ούτε θορυβώδεις γείτονες, καθώς ένας ειδικός στην ακουστική εργάζεται για να κάνει όλα τα διαμερίσματα ηχομονωτικά».