Η παρουσία ξένων αντικειμένων σε δυτικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων ελληνικών στη Βρετανία, αποτελεί εκδήλωση της αποικιοκρατικής παράδοσης της κλοπής, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση των ΜΜΕ.
«Όλα αυτά είναι κλοπή και συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την άποψη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική παράδοση. Κλέβουν εθνικές αξίες σε διάφορα μέρη του κόσμου εδώ και πολλούς αιώνες και τα μουσεία τους είναι, σε γενικές γραμμές, συλλογές κλεμμένων αγαθών στις αποικίες», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το ζήτημα με τα γλυπτά είναι «θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών». «Είναι κυρίαρχα κράτη, θα λύσουν τα θέματά τους μόνοι τους», είπε η Ζαχάροβα.
Η δήλωση που έκανε η Μαρία Ζαχάροβα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η ερώτηση στην οποία απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα: Πώς μπορείτε να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που εμφανίστηκαν χθες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σουνάκ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρχηγό της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, στην οποία χαρακτήρισε τα μαρμάρινα αριστουργήματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο κλεμμένα και συνέκρινε τα γλυπτά αυτά με τη Μόνα Λίζα ("La Gioconda") του Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Λούβρο στο Παρίσι;
Η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ: Πρόκειται για ένα θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών. Είναι κυρίαρχα. Θα αποφασίσουν για τα δικά τους ζητήματα ανεξάρτητα.
Όσο για τη θέση ότι όλα αυτά έχουν πράγματι κλαπεί (εννοώ τι είναι ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου και των τμημάτων τους Αρχαίας Αιγύπτου, Αρχαίας Ελλάδας και Αρχαιότητας γενικότερα), όλα όσα ήρθαν εκεί με εξαγωγή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο παράνομα. Ό,τι εξήχθη από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή και διπλωμάτες με απολύτως πλασματικές προφάσεις, σαν να μην εξήγαγαν πολιτιστικές αξίες ή να εξήγαγαν κατά κάποιο τρόπο προσωρινά - αυτό ακριβώς είναι η κλοπή. Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την άποψη.
Είναι μια αποικιακή παράδοση. Κλέβουν εθνικούς θησαυρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου σε όλη τους τη ζωή, εδώ και αιώνες. Το μουσείο τους είναι ουσιαστικά μια αποθήκη για όσα έκλεψαν από τις αποικίες. Είναι. Κοιτάξτε τη συλλογή αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Έχουμε μιλήσει γι' αυτό. Το Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν έχει συλλογές που αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν νόμιμα. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο μουσείο. Κάτι αποκτήθηκε από τα μουσεία μας, κάτι δωρήθηκε. Αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με την «εξαγωγή». Και όλα αυτά είναι ασφαλώς αλήθεια. Είναι κλοπή.