Επίθεση άνευ προηγουμένου εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή όσα είπε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις της προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο έκανε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών», σχετικά με τον παραλληλισμό των πολιορκημένων του Μεσολογγίου με τους μαχητές του Τάγματος Αζόφ που παρέμειναν επί πολλές εβδομάδες στα έγκατα του εργοστασίου Αζοφστάλ, της Μαριούπολης.
«Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία, που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια, να παραλληλίζεται με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια», είπε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου. «Απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το Μεσολόγγι το 1825-1826 να συγκρίνονται με τους ναζί του τάγματος Αζόφ», επισήμανε.
Αυτή είναι «μια ακόμη προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Τέλος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα της δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «έχουν αποκλειστεί».
«Η στάση της Ελλάδας είναι επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», κατέληξε.
Διπλωματικές πηγές: Οι δηλώσεις οξύνουν τις διμερείς σχέσεις
Λίγες ώρες έπειτα από τις παραπάνω δηλώσεις, διπλωματικές πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασαν ότι «οι εν λόγω δηλώσεις δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη».
Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχετικά με το απόσπασμα της ομιλίας του στο Κογκρέσο, για το οποίο κατηγορήθηκε από τη Μαρία Ζαχάροβα, είχε πει κατά λέξη:
«Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες είναι οδυνηρές. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη, πριν από την τελευταία έξοδο, μια πράξη εξαιρετικής τόλμης, που στοίχισε όμως τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά».