Με προκλητικό τρόπο η Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης δεν έχει «καμία σημασία» για την Ρωσία.
«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».
Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.
Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα. Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο.
Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.