Για την πρώτη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε στο IBNA ο Ζόραν Ζάεφ.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρώτη φορά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στη συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε μήνυμα οικοδόμησης φιλίας με την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Για εμένα είναι πάντα χαρά μου να συναντώ εκπροσώπους μια φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι φιλική προς την χώρα μας. Μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η μόνη μας διάθεση είναι να οικοδομήσουμε μια φιλία, να προχωρήσουμε προς την ευημερία και για τις δύο χώρες και βέβαια πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ευημερία, χαρά, ικανοποίηση, καλή ζωή και συνεργασία με τους πολίτες της Β. Μακεδονίας», είπε και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, καθώς μέσω αυτής αυτό θα είναι ορατό και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε, ορισμένες έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, ώστε να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».
Ο Ζάεφ, παράλληλα, ανέφερε: «Συζητήσαμε για οικονομική συνεργασία. Νομίζω ότι ακόμη και η Β. Μακεδονία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση πολύ σύντομα. Γιατί; Επειδή, για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ολλανδία το 60% του ΑΕΠ προέρχεται από εταιρείες που βρίσκονται εκτός συνόρων και φέρνουν σε αυτή μερίσματα και κέρδη. Οπότε γιατί να έρχονται μόνο εταιρείες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία στην Β. Μακεδονία εξαιτίας του χαμηλού οικονομικού επιπέδου; Οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες και πολύ χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, και έχουν παρουσία τώρα στα Σκόπια και όλες τις άλλες πόλεις της Β. Μακεδονίας, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να επενδύσουν και να αυξήσουν τις εμπορικές ροές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Στο τέλος του 2018 είχαμε άνοδο άνω του 20% στις εμπορικές σχέσεις των χωρών μας. Είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές του τουρισμού εφέτος στην Ελλάδα. Αυτό είναι φιλία και γνωρίζω ότι κάθε καλοκαίρι γεννώνται νέες φιλίες ανάμεσα στους πολίτες μας και αυτούς της Ελλάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήσαμε για όλες τις προοπτικές που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμώ πολύ την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Νοιάζεται για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία έχει ανοικτά ζητήματα με την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας γιατί είμαστε μια πολύ φιλική χώρα».
Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων
Στη συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων. «Συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το εάν μίλησαν την Ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και το εάν υπάρχει υποστήριξη από την ελληνική πλευρά για μια απόφαση στις 18 Οκτωβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε: «Ναι. Κι αυτό δεν είναι μόνο μέρος κάποιας υποχρέωσης, αλλά είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ικανοποιημένη [η ελληνική πλευρά], αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση και για μια ευρωπαϊκή πορεία».
«Είμαστε αφοσιωμένοι. Στη χώρα μας το 83% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το μονοπάτι, κανονικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει την πραγματική θέση της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας και γνωρίζω ότι η Ελλάδα θα μας στηρίξει τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», συμπλήρωσε.