Ο Σεργκέι Ραντσένκο, ειδήμων διεθνούς επιπέδου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, έγινε διάσημος στην Ελλάδα για τους λάθους λόγους, όμως για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένας αυθεντικός ερμηνευτής των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.
Όχι μόνο λόγω των επιστημονικών γνώσεών του -έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη σοβιετική/ρωσική και κινεζική εξωτερική πολιτική στον Ψυχρό Πόλεμο και μετά-, αλλά και της καταγωγής του. Είναι Ρώσος, έχει ζήσει στην ΕΣΣΔ, και διαθέτει έναν τρόπο προσέγγισης της Ρωσίας που δεν είναι αμιγώς δυτικός, παρότι ζει στις ΗΠΑ.
Ο Ραντσένκο βιώνει με τραυματικό τρόπο τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπως φάνηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη, στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο Πούτιν έκανε τη Ρωσία Βόρεια Κορέα.
Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα από τη ρωσική εισβολή, έκανε μια ανάρτηση μαύρου χιούμορ:
«Ένα καινούριο αστείο κυκλοφορεί στο ρωσικό ίντερνετ. Ένας άντρας καλεί μια ραδιοφωνική εκπομπή:
-Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποιούν το σύμβολο Ζ;
-Γιατί το άλλο μισό της σβάστικας έχει κλαπεί», γράφει στην ανάρτησή του.
Ας σημειωθεί ότι το «Ζ», παρότι δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο, έχει γίνει το σύμβολο της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μπορεί το γράμμα Ζ να πρωτοεμφανίστηκε σε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στο πεδίο της μάχης, ωστόσο υιοθετήθηκε από τότε για λόγους προπαγάνδας από τους υποστηρικτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, πίσω στην πατρίδα του.
Το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το γράμμα Ζ είναι αβέβαιο, αλλά -με τον Πούτιν να αποκαλείται «Χίτλερ του 21ου αιώνα»- ορισμένοι το συνέκριναν με τη ναζιστική σβάστικα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος της «Daily Mail» πρόσφατα: «Πώς το γράμμα Ζ έγινε η ρωσική σβάστικα».
Η εμπλοκή Ραντσένκο στον ελληνικό εμφύλιο και το ΚΚΕ
Ο Σεργκέι Ραντσένκο έγινε γνωστός πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκάλυψε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούσαν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ και τον ρόλο του ΚΚΕ στον εμφύλιο πόλεμο.
Το ΚΚΕ αντέδρασε με σφοδρότητα, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, τον χαρακτήρισε «παπαρατσένκο», δηλαδή αερολόγο και ανυπόληπτο.