«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που επιστρέφω στην Ελλάδα ξανά μετά από λίγες ημέρες και τη συμβολική στιγμή για τις ρίζες του Ολυμπιακού κινήματος, την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και λόγω των στενών σχέσεων που συνδέουν της Ελλάδα με την Γαλλία».
Με αυτά τα λόγια η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντεά-Καστερά, άρχισε να μιλάει σήμερα (26/4) στη συνάντηση που είχε με -επιλεγμένους- δημοσιογράφους στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, λίγο πριν την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
«13 Έλληνες αστυνομικοί θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια»
Ευχαριστώντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (σ.σ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου), τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιάννη Βρούτση) και τον πρόεδρο της ΕΟΕ (σ.σ. Σπύρο Καπράλο) «για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος θα έχει υψηλή εκπροσώπηση στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων», ενώ σημείωσε πως «13 Έλληνες αστυνομικοί θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της διοργάνωσης».
«Τα κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε»
«Αύριο (σ.σ: 27/4) η Ολυμπιακή Φλόγα θα επιβιβαστεί στο ιστορικό ιστιοφόρο "Belem" για τη Μασσαλία, όπου θα φτάσει μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών, περνώντας από τη Διώρυγα της Κορίνθου, τη Σικελία και άλλες ιστορικές τοποθεσίες, με πλήρωμα 15 Γάλλων και μίας Ελληνίδας, της Αναστασίας. Στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί σε 350 πόλεις στη Γαλλία, σε έξι υπερπόντιες περιφέρειες, έως την Πολυνησία, στην πιο μακρινή διαδρομή στην ιστορία» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, η Γαλλίδα υπουργός αναφέρθηκε στα κύρια σημεία που θα κάνουν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεχωρίσουν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «οι πρώτοι Αγώνες που εναρμονίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού για το αποτύπωμα του άνθρακα, τον κοινωνικό χάρτη που περιέχουν, την ισότητα για πρώτη φορά σε άνδρες και γυναίκες, τη συμπερίληψη και τη δημοσιονομική πολιτική».
«Ασφάλεια, μεταφορές αλλά και η υποδοχή των 16 εκατομμυρίων επισκεπτών είναι τα κυρίαρχα θέματα που αντιμετωπίσαμε» τόνισε η Αμελί Ουντεά-Καστερά και συνέχισε:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αθλητών. Εβδομήντα τρεις (73) περιφέρειες θα υποδεχθούν τουλάχιστον μία μορφή αγώνα.
Είμαστε υπερήφανοι για το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο μετά τους Αγώνες θα αποτελέσει μία οικολογική γειτονιά, με σχολεία και φοιτητικές εστίες».
«Να κληροδοτήσουμε μία βιώσιμη κληρονομιά»
Αυτό που επιθυμούμε είναι να κληροδοτήσουμε μία χρήσιμη και βιώσιμη κληρονομιά για τον Αθλητισμό, όπως είναι ο στόχος που έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε λίγο θα βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από την έναρξη και θέλουμε να φανεί η συμβολή του Αθλητισμού στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης».
«Ισχυρός συμβολισμός»
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει αύριο (27/4) από το λιμάνι του Πειραιά το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το "Belem".
«Είναι ένας ισχυρός συμβολισμός. Το ιστιοφόρο μπήκε στο νερό το 1896, τη χρονιά της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει μία ιστορία γεμάτη γεγονότα, ένα μάθημα ναυτοσύνης, ένα μουσείο, το "Belem" είναι ένας πρεσβευτής για τη Γαλλία. Και περνώντας από ιστορικές περιοχές θα φτάσει στη Μασσαλία, μία πόλη-λιμάνι που ίδρυσαν οι Φωκαείς. Είναι μία ιστορική, συμβολική και οικολογική διαδρομή, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πλεύσει στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μόνο πανιά».
«Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού»
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε στη συνέχεια -απαντώντας σε ερωτήσεις- στις προκλήσεις και τις δυσκολίες για τους Αγώνες, την Τελετή Έναρξης:
«Υπάρχει έντονη κινητικότητα υπό την αιγίδα του υπουργού Εσωτερικών. Θα υπάρχουν 35.000 άνδρες για την ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν 45.000 για την Τελετή Έναρξης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας παράλληλα να μην διαταράξουμε τη ζωή των Παριζιάνων.
Επίσης οι μεταφορές χρειάστηκε να αποκτήσουν νέες υποδομές, κάνοντας για παράδειγμα επέκταση του μετρό σε Βορρά και Νότο. Επίσης σε τρένο και τραμ.
Να σημειώσω επίσης την υλοποίηση της απόφασής μας να μοιράσουμε 400.000 εισιτήρια, ιδιαίτερα σε μειονεκτούντες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μεγάλο γεγονός.
Φυσικά φροντίσαμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των αθλητών μας, αλλά και για την κληρονομιά που θα μείνει μετά τους Αγώνες, στηρίζοντας ιδιαίτερα το Σεν Ντενί, μία περιοχή που το χρειάζεται».
«Η Τελετή Έναρξης Θα είναι μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική»
Σχετικά την Τελετή Έναρξης στο Σηκουάνα και την ύπαρξη εναλλακτικών πλάνων, είπε:
«Ο Σηκουάνας αποτελεί το πλάνο Α. Θα γίνει μία ναυτική παρέλαση έξι χιλιομέτρων με εκατό σκάφη. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερος βάρος στην καλλιτεχνική διάσταση. Θα είναι μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική» είπε, μίλησε για τους «ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και στον πολιτισμό», αναφέροντας το σχέδιο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και Δημήτρη Βικέλα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και υπογράμμισε την πρόταση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, για εκεχειρία κατά την διάρκεια των Αγώνων.
«Απάντηση στης κυβερνοεπιθέσεις»
Η Αμελί Ουντεά-Καστερά είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας ότι «στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπήρξαν 400 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις». «Προσπαθούμε και εργαζόμαστε γι' αυτό, έχουμε εκπαιδευτεί» τόνισε, σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ είπε ότι «αναμένονται περίπου 6.000 έλεγχοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς θέλουμε τα πάντα διάφανα» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες οικολογικοί, ισότητας, αδελφοσύνης και ομόνοιας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ