Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συναντήθηκαν την Τρίτη, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Το κλίμα ανησυχίας και στη συζήτηση που ακολούθησε φαίνεται να κυριαρχεί. Τόσο οι υπουργοί Υγείας, όσο και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου, ανέδειξαν την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και έγκαιρη αντίδραση.
Όπλο οι αναμνηστικές δόσεις
Όπως σημείωσε και ο Σλοβένος υπουργός Υγείας, Γιάνεζ Ποκλούκαρ, μέχρι να αποκτήσουν οι επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, Omicron, θα πρέπει να παρθούν τα περισσότερα δυνατά μέτρα για να περιορίσουν και να επιβραδύνουν τα κράτη μέλη την εξάπλωση. «Έχουμε συμφωνήσει ότι η συνέχιση της εμβολιαστικής μας στρατηγικής, οι αναμνηστικές δόσεις, οι προμήθεια θεραπευτικών σκευασμάτων και η κοινή χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση για την διαχείριση και την αποτροπή παραπέρα εξάπλωσης της COVID-19», τόνισε ο Σλοβένος υπουργός.
Κίνδυνος οι οικογενειακές συναθροίσεις
Από την πλευρά του , ο Πολωνός υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιτζέλσκι επεσήμανε ότι οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες για την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος προσεγγίζει το τέλος του χρόνου, περίοδο που παραδοσιακά οικογένειες συναθροίζονται, προειδοποιώντας για τους κινδύνους αυτών των συναθροίσεων, μπροστά στην εξάπλωση του ιού. Με τα τωρινά δεδομένα, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, εφόσον και η νέα μετάλλαξη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική περίοδος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη μετάδοσή της.
Πλεύρης: Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τόνισε την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα, όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την υποχρεωτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών και για το άνοιγμα της τρίτης δόσης στο 3μηνο και τάχθηκε υπέρ της σύντμησης των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών, υποστηρίζοντας ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος. Παράλληλα στήριξε τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5-11 που στην Ελλάδα ξεκινά στις 15/12, καθώς και την κοινή προμήθεια θεραπευτικών σχημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν δεν θέλει εφησυχασμό
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους υπουργούς Υγείας της Ένωσης, μέσω βίντεο, δήλωσε: «Όλοι έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες την πραγματική κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε ακόμη, ενάντια στον ιό που ο κόσμος δεν μπορεί ακόμη να αποτινάξει», προειδοποιώντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και υπάρχει πολύ δρόμος για να απαλλαγεί ο κόσμος από τον κίνδυνο.
Την ανάγκη για «επείγουσα και συντονισμένη δράση» υπογράμμισε και από την πλευρά της η Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά κράτη μέλη. «Μέσω των συμβάσεων, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων» εμβολίων και συμπλήρωσε ότι «αν η επιστήμη δείξει ότι είναι απαραίτητο, είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι τα τροποποιημένα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη «Όμικρον» και μπορούν να αναπτυχθούν και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν».
Η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχουν έξι κράτη μέλη που έχουν συνολικό ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 55% (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία και Σλοβενία), εφιστώντας την προσοχή για τις συγκεκριμένες χώρες, που η εμβολιαστική τους κάλυψη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα
Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει αναφορά σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πώς προχωρά σε ορισμένες χώρες το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τον Νιτζέλσκι κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να είναι έσχατη λύση.
Από την πλευρά της, η Κυριακίδου τόνισε πως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας αφορά τα κράτη μέλη, αναφέροντας ότι το κύριο είναι να μην σταματήσει η προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ.
Και με το πέρας αυτής της συζήτησης, το θέμα του αναγκαστικού εμβολιασμού παραμένει ακόμα εθνική υπόθεση κι έτσι θα το αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως όλα δέιχνουν, δίνοντας με ένα τρόπο το ελεύθερο στα κράτη μέλη να επιλέξουν τον τρόπο που θα ακολουθήσουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία, αρκεί να έχουν τα απαραίτητα αποτελέσματα.