Ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών επέστρεψε στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας μετά την κριτική του Έλον Μασκ.
Συμμορίες κυρίως Πακιστανών διακινούσαν και βίαζαν νεαρά λευκά κορίτσια πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, και ο Μασκ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να παραιτηθεί επειδή, όπως υποστήριξε, απέτυχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο όταν ήταν ο επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι ήταν «συνένοχος στον βιασμό της Βρετανίας».
Ο Στάρμερ υπερασπίστηκε το ιστορικό του ως επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, λέγοντας ότι αντιμετώπισε κατά μέτωπο τις συμμορίες.
Το Reuters μετέφερε σε δημοσίευμά του όσα έγιναν γνωστά για την οργανωμένη σεξουαλική κακοποίηση νεαρών κοριτσιών σε πολλές πόλεις στη βόρεια Αγγλία, τον ρόλο του Στάρμερ στη δίωξη του σκανδάλου και τον αντίκτυπο που έχει στη βρετανική πολιτική.
Όσα γνωρίζουμε για το σκάνδαλο
Eκθεση του 2014 εκτιμούσε, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ότι περισσότερα από 1.400 κορίτσια είχαν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση στην πόλη του Ρόδεραμ μεταξύ 1997 και 2013. Πολλά περιστατικά ήταν ήδη γνωστά στις τοπικές υπηρεσίες. Η έκθεση ανέφερε ότι κορίτσια ηλικίας 11 ετών είχαν βιαστεί από μεγάλους αριθμούς ανδρών -δραστών. Ανέφερε επίσης ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι τα παιδιά είχαν συναινετική σεξουαλική επαφή.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η πλειονότητα των γνωστών δραστών ήταν πακιστανικής καταγωγής και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικοί αξιωματούχοι και άλλες υπηρεσίες ήταν επιφυλακτικοί ως προς τον εξακρίβωση της εθνοτικής καταγωγής των δραστών, υπό τον φόβο μήπως διαταραχθεί η κοινοτική συνοχή ή θεωρηθούν ρατσιστές.
Μία έρευνα για παρόμοιες υποθέσεις στο Όλνταμ επέκρινε επίσης την αστυνομία και το τοπικό συμβούλιο, χωρίς να τους καταλογίζει όμως συγκάλυψη.
Υπήρξε συγκάλυψη;
Ο Guardian σε δημοσίευμά του επιχειρεί να απαντήσει αν υπήρξε συγκάλυψη παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως αναφέρει, διαδοχικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αστυνομικοί, κοινωνικές υπηρεσίες και συμβούλια απέτυχαν να προστατέψουν τα θύματα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένη συγκάλυψη. Η έκθεση-ορόσημο της καθηγήτριας Αλέξις Τζέι για το Ρόδεραμ διαπίστωσε «κατάφωρες» συλλογικές αποτυχίες από την αστυνομία και το συμβούλιο. Σε μία από τις μεταγενέστερες δίκες το 2016 τέσσερις άνδρες, τρία αδέρφια οι Arshid, Basharat και Bannaras Hussain και ο θείος τους Qurban Ali, βρέθηκαν ένοχοι για 48 αδικήματα. Στο δικαστήριο έγινε αναφορά για την αποτυχία της τοπικής αρχής στο Ρόδεραμ που είχε αναλάβει την προστασία των παιδιών και της αστυνομίας να ενεργήσει βάσει λεπτομερών πληροφοριών που τους διαβιβάστηκαν.
Ένα από τα θύματα της δίκης είχε καταθέσει ότι οι γονείς της έκαναν συνεχώς καταγγελίες στην αστυνομία για τον άντρα που την εκμετταλεύθηκε αλλά «δεν έκαναν τίποτα» γιατί δεν θα έδινε κατάθεση. «Με έπιασαν ακόμη και στο κρεβάτι μαζί του», αλλά άφησαν τον δράστη να φύγει, είπε στο δικαστήριο.
Η πληροφοριοδότης Adele Gladman, μια δικηγόρος που εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για νέους, επεσήμανε τι συνέβαινε ήδη από το 2001, αλλά είπε ότι οι ανησυχίες της απορρίφθηκαν επανειλημμένα από την αστυνομία ως ανεκδοτολογικές. Όταν υπέβαλε την έκθεσή της στην αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, τα σχόλια που έλαβε ήταν ότι δεν ήταν χρήσιμη.
Ποιος ήταν ο ρόλος του Κιρ Στάρμερ
Ο Στάρμερ ήταν διευθυντής της εισαγγελίας μεταξύ 2008 και 2013. Σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο, ότι άσκησε την πρώτη μεγάλη δίωξη κατά της συμμορίας που κατηγορείτο για αποπλάνηση και βιασμό και όταν έφυγε από τη θέση του άφησε πίσω του τον μεγαλύτερο αριθμό διώξεων για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Γιατί επιστρέφει το σκάνδαλο στα πρωτοσέλιδα;
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της ηγέτιδος των Τόρις Κέμι Μπάντενοχ αλλά και του Νάιτζελ Φάρατζ, του Reform UK, ζήτησαν να διεξαχθεί εθνική έρευνα μετά τις αναφορές μέσων ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση είπε στο συμβούλιο του Όλνταμ ότι πρέπει να διεξαγάγει τη δική του έρευνα.
Η Βρετανία έχει διεξαγάγει πολυάριθμες έρευνες για σκάνδαλα κακοποίησης παιδιών σε διάφορες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Το 2022 μία ευρύτερη δημόσια έρευνα σε εθνικό επίπεδο σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ακόμη και σε εκκλησίες και σχολεία, κατέληξε σε μια σειρά από συστάσεις που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Η κυβέρνηση Στάρμερ, που εξελέγη τον Ιούλιο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή των συστάσεων αυτών. Ο Μασκ έχει διευρύνει το ζήτημα. Κατηγόρησε την αρμόδια υφυπουργό για την προστασία των ανήλικων κοριτσιών Τζες Φίλιπς χαρακτηρίζοντάς την «απολογητή της γενοκτονίας των βιασμών» που θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή. Είπε επίσης ότι ο Στάρμερ πρέπει να παραιτηθεί και τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να ασκήσει διώξεις όταν διοικούσε την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος.
Η καθηγήτρια Αλέξις Τζέι, που ηγήθηκε μιας έρευνας για σεξουαλικά εγκλήματα στο Ρόδεραμ είπε ότι δεν χρειάζεται νέα έρευνα και ότι η κυβέρνηση πρέπει απλά να εργαστεί για να εφαρμόσει τις προηγούμενες συστάσεις.
Η διαρκής κριτική του Μασκ προς τον Στάρμερ και την κυβέρνηση των Εργατικών θέτει μεγάλα προσκόμματα στον πρωθυπουργό καθώς προσπαθεί να καθορίσει την ατζέντα της νέας χρονιάς, μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο στην εξουσία, αναφέρει σχετικά το Reuters.
Μια ομιλία του Στάρμερ, την περασμένη Δευτέρα, για τις προσπάθειες αναμόρφωσης της υπηρεσίας υγείας επισκιάστηκε από ερωτήσεις σχετικά με τον Μασκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του και να επιστεθεί σε όσους διαδίδουν παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο.
Ο Στάρμερ απέφυγε να σχολιάσει τα ολοένα και πιο επικριτικά σχόλια του Μασκ για την πρωθυπουργία του, μη θέλοντας να εμπλακεί σε δημόσιο καυγά με κάποιον που θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς θα ενεργήσει ο Τραμπ στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία.
Και ο Μασκ συνεχίζει την επίθεση
Παρόλα αυτά ο Μασκ δεν σταμάτησε να επιτίθεται στον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Φυλακή για τον Στάρμερ», έγραψε τη Δευτέρα ο Μασκ στην πλατφόρμα του X, καθώς μοιράστηκε μια ανάρτηση από έναν ανώνυμο λογαριασμό που υποστήριζε ότι ο Στάρμερ έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας έναντι της καταδίκης ενός παιδοκτόνου.
Ο δισεκατομμυριούχος συνέχισε κάνοντας μια δημοσκόπηση και ρωτώντας αν η Αμερική «πρέπει να απελευθερώσει τον λαό της Βρετανίας από την τυραννική κυβέρνησή της».
Πληροφορίες: Reuters, Guardian