Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, είναι ο 89χρονος Ραονί Μετουκτίρε, ο ιθαγενής αρχηγός της φυλής Καγιάπο του Αμαζονίου.
Ο Ραονί, που είναι υπέρμαχος του περιβάλλοντος, προτάθηκε από μια ομάδα Βραζιλιάνων ανθρωπολόγων και περιβαλλοντολόγων ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης του 2020, για το έργο της ζωής του και την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Ο Ραονί σύμβολο του Αμαζονίου
Ο Ραονί, που έχει αναχθεί σε σύμβολο του Αμαζονίου, με τον διακοσμητικό δίσκο στο χείλος, τα κίτρινα φτερά παπαγάλου στο κεφάλι και τα σκουλαρίκια του, έγινε γνωστός παγκοσμίως για τον αγώνα του τη δεκαετία του 1980, στο πλευρό του Στινγκ.
Φέτος, στα 89 του πλέον, ο Ραονί βρίσκεται και πάλι σε περιοδεία, ζητώντας βοήθεια για να σταματήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη ζούγκλα. Επιρρίπτει την ευθύνη στα σχέδια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να αναπτύξει οικονομικά την περιοχή του Αμαζονίου και να αφομοιώσει τους ιθαγενείς.
Το Ίδρυμα Ντάρσι Ριμπέιρο (από το όνομα ενός από τους πρώτους Βραζιλιάνους ανθρωπολόγους) ανακοίνωσε ότι πρότεινε τον Ραονί στην Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας, που είναι αρμόδια για να επιλέξει τον νικητή. Το Ίδρυμα έγραψε επίσης στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας τη στήριξή του. Ο Ραονί έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Γάλλο πρόεδρο από τις αρχές του έτους.
Ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο Τόνι Λοτάρ, είπε ότι η υποψηφιότητα έχει γίνει δεκτή σε πρώτη φάση, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της πρότασης. «Ο αρχηγός Ραονί είναι ένα ζωντανό σύμβολο του αγώνα για την προστασία της φύσης και των δικαιωμάτων των ιθαγενών στον Αμαζόνιο. Τον σέβονται παγκοσμίως επειδή αφιέρωσε τη ζωή του στην επιβίωση του πλανήτη μας που απειλείται από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.