Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Βρετανίας, Μελ Στράιντ, δήλωσε ότι σκέφτεται να διεκδικήσει τα ηνία των Τόρηδων μετά τη συντριβή τους στις πρόσφατες εκλογές από του Εργατικούς, κατόπιν πιέσεων από «έναν αριθμό συναδέλφων».
Ο Στράιντ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων από το 2022 μέχρι τον περασμένο μήνα, ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρίσι Σούνακ, που παραιτήθηκε από το τιμόνι των Τόρηδων την επομένη των εκλογών σηματοδοτώντας την έναρξη της κούρσας διαδοχής του.
Ο Στράιντ θεωρείται ένας από τους ήπιους πολιτικούς που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά εντός των Τόρηδων και συχνά εμφανιζόταν σε τηλεοπτικά πάνελ για να υπερασπιστεί τον Σούνακ στη διάρκειας της προεκλογικής καμπάνια. Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times: «Είναι κάτι που το σκέφτομαι. Με προσέγγισε ένας αριθμός συναδέλφων και μου το πρότειναν», είπε. Και στην ερώτηση αν θα επιδιώξει μια στροφή προς τα δεξιά των Τόρηδων μετά την προειδοποίηση της συναδέλφου του, Σουέλα Μπρέιβερμαν, για τον κίνδυνο να μετατραπούν οι Συντηρητικοί σε «μανιβέλα του κέντρου» ο Στράιντ είπε ότι «δεν θα περιέγραφα έτσι τον εαυτό μου» και δήλωσε ότι απορρίπτει τις ιδεολογικές ταμπέλες.
Κούρσα διαδοχής του Σούνακ στους Τόρηδες
Οι Τόρηδες αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας τους όρους διεξαγωγής της κούρσας για την διαδοχή του Σούνακ.
Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευματα βρετανικών εφημερίδα, περιλαμβάνεται η δεξιά Μπρέιβερμαν, την οποία είχε απομακρύνει από την κυβέρνησή του το περασμένο φθινόπωρο ο Σούνακ κι η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης στο κόμμα του πρωτεργάτη του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.
Στην ίδια λίστα των πιθανών δελφίνων για το τιμόνι των Τόρηδων περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα στελέχη τους, όπως η πρώην ΥΠ ΕΣ Πρίτι Πατέλ, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο σκιώδης υπουργός Ασφαλείας, Τομ Τούγκεντχατ, η Κέμι Μπέιντενοκ και ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ.
Μετά τις εκλογές, όπου οι Τόρηδες απέμειναν με μόλις 121 βουλευτές, το κόμμα απειλείται από την άνοδο του Reform UK του Φάρατζ στα δεξιά και την απώλεια παραδοσιακών προπυργίων του, που άλωσαν οι Φιλελεύθεροι. Ο Στράιντ παραδέχθηκε ότι οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν έντονο δημογραφικό πρόβλημα, αφού σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, ένας στους έξι ψηφοφόρους τους πιθανώς να έχει φύγει από τη ζωή μέχρι τις επόμενες εκλογές, λόγος για τον οποίο, όπως είπε, οι Τόρηδες πρέπει να προσελκύσουν τους νέους ψηφοφόρους.