Σφοδρή κριτική δέχεται η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για τις τρεις υποκλίσεις της προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Χε Λιφένγκ, ένα «λάθος πρωτοκόλλου», που ερμηνεύεται από ορισμένους ως ένδειξη αμερικανικής αδυναμίας.
Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας ολοκλήρωσε την Κυριακή το πρώτο της ταξίδι με αυτή την ιδιότητα στην Κίνα. Και λίγο αφότου υποκλίθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στο Χε -χωρίς εκείνος να ανταποδώσει τη χειρονομία-, η Γέλεν μπέρδεψε το όνομά του, αποκαλώντας τον «αντιπρόεδρε Χου».
Ουάσιγκτον και Πεκίνο σημείωσαν ότι οι επαφές της Γέλεν με την κινεζική ηγεσία στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης στην Κίνα απέδωσαν καρπούς, αν και δεν προέκυψαν κάποιες συγκεκριμένες συμφωνίες, μολονότι το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Πεκίνου, Xinhua, ανέφερε ότι η συνάντηση της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης κατέληξε σε συμφωνία για την «ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».
Η ίδια είπε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συνομιλίες της με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους βοήθησαν να τεθούν οι δεσμοί σε «ασφαλέστερη βάση».
«Ντροπιαστικές» υποκλίσεις από τη Γέλεν στον Κινέζο αξιωματούχο
Η εικόνα της Γέλεν να υποκλίνεται στον Χε Λιφένγκ προκάλεσε, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με τον Μπράντλεϊ Μπλέικμαν, πρώην ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, να δηλώνει στη «New York Post»: «Ποτέ, ποτέ, ποτέ... Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν υποκλίνεται. Φαίνεται σαν να την κάλεσαν για να την επιπλήξουν στο γραφείο του διευθυντή, κι αυτή ακριβώς την οπτική είναι που αγαπούν οι Κινέζοι».
Ο συγγραφέας Μαξ Μάρεϊ πρόσθεσε: «Η Γέλεν δεν συνειδητοποίησε ότι συνιστά ρήξη πρωτοκόλλου να υποκλίνεται ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Ο Χε Λιφένγκ έκανε μάλιστα πίσω για να της δώσει περισσότερο χώρο να υποκλιθεί».
«Η υπόκλιση δεν αποτελεί μέρος του αποδεκτού πρωτοκόλλου», συμφώνησε ο Τζέρομ Κοέν, επίτιμος καθηγητής στο NYU και ειδικός στο κινεζικό δίκαιο και την κυβέρνηση.
Το ταξίδι της Γέλεν στην Κίνα έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Η Γέλεν τόνισε την ανάγκη για υγιή οικονομικό ανταγωνισμό και βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και προέτρεψε για τη συνεργασία τους προ της «υπαρξιακής απειλής» από την κλιματική αλλαγή.
«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν και οι δύο χώρες», είπε σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο την Κυριακή. «Και τα δύο έθνη έχουν υποχρέωση να διαχειριστούν υπεύθυνα αυτή τη σχέση: να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μαζί και να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία», πρόσθεσε η Τζάνετ Γέλεν.