Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να «κατακτήσει» τη Γάζα και να μειώσει κατά το ήμισυ τον παλαιστινιακό πληθυσμό μέσω μιας «εθελοντικής μετανάστευσης».
Μιλώντας χθες βράδυ σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Yesha, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Σμότριτς τόνισε ότι «μπορούμε και πρέπει να κατακτήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας, δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτή τη λέξη».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Γάζα, με μια ενθάρρυνση της εθελοντικής μετανάστευσης, υπάρχει εδώ, κατά τη γνώμη μου, μια μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται με τη νέα κυβέρνηση (Τραμπ)», πρόσθεσε ο υπουργός, που είναι επικεφαλής του κόμματος της ακροδεξιάς "Θρησκευτικός Σιωνισμός".
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία, μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθυσμός της Γάζας θα μειωθεί στο μισό», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Στις 14 Νοεμβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι ο επαναλαμβανόμενος αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορίες που απορρίφθηκαν ως «εντελώς ψευδείς» από το Ισραήλ.
«Οι ενέργειες του Ισραήλ φαίνεται επίσης να ανταποκρίνονται στον ορισμό της εθνοκάθαρσης» σε περιοχές όπου ο στρατός έχει δώσει εντολή στους Παλαιστίνιους να φύγουν και όπου δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν, έκρινε το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του.
Αντιδράσεις από Μπορέλ και ΗΠΑ
«Οι λέξεις "εθνοκάθαρση" χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να περιγράψουν τι συμβαίνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στις 11 Νοεμβρίου.
Τα σχέδια του Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για «εθελοντική μεταφορά» του πληθυσμού της Γάζας προκάλεσαν κατακραυγή τον Ιανουάριο.
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που υποστηρίζουν την μετεγκατάσταση Παλαιστινίων εκτός Γάζας», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «ανεύθυνες».
Παρά τη μονομερή αποχώρησή του το 2005, το Ισραήλ θεωρείται από το διεθνές δίκαιο ως η κατοχική δύναμη της Λωρίδας της Γάζας, ενός εδάφους που κατακτήθηκε κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967.
Η Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία εκεί το 2007, κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο που προκλήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να πραγματοποιήσει μια πολιτική «εθνοκάθαρσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Η πιθανή επιστροφή εβραίων πολιτών σε αυτό το έδαφος απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά επαναφέρεται από τους πιο ακραίους υπουργούς της κυβέρνησής του.
«Είναι προφανές ότι στο τέλος θα υπάρξει παρουσία εβραίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σμότριτς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δεξιούς ακτιβιστές τον Οκτώβριο.
Ο πόλεμος, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οδήγησε στον θάνατο 1.207 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειοψηφία τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ και συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που πέθαναν ή σκοτώθηκαν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Περισσότεροι από 44.249 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.