Στην υπογραφή της Συμφωνίας για τη δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας προχώρησαν 17 μέλη της ΝΑΤΟ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών 'Αμυνας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συμμαχίας.
Πρόκειται για πολυεθνικό Ταμείο το οποίο θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να διατηρήσει το τεχνολογικό του πλεονέκτημα επιτρέποντας επενδύσεις αξίας 1 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες διπλής χρήσης με πιθανή εφαρμογή στην άμυνα και την ασφάλεια. Θα διευκολύνει επίσης τη στενότερη και αξιόπιστη συνεργασία με καινοτόμους υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι διαφορετικά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναπτύξουν με επιτυχία τις καινοτόμες λύσεις που χρειάζονται περισσότερο για την προστασία της Συμμαχίας.
Μαζί με τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA), το Ταμείο Καινοτομίας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας προστατευόμενης διατλαντικής κοινότητας καινοτομίας.
Από την υιοθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρκετοί Σύμμαχοι έχουν κάνει προσφορές να φιλοξενήσουν τα κεντρικά γραφεία, τα κέντρα δοκιμών και τους χώρους επιτάχυνσης που θα δημιουργήσει το δίκτυο DIANA τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.
Οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να τεθούν πλήρως σε ισχύ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.
Οι χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία είναι: Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο.