Η σύζυγος και μητέρα δύο εκ των θυμάτων του μοιραίου υποβρυχίου που καταδύθηκε πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού -του Πακιστανού επιχειρηματία Σαζάντα Ντάγουντ και του 19χρονου γιου του Σουλεμάν- μιλάει για πρώτη φορά και περιγράφει την αγωνία της ίδιας και της κόρης της.
Η Κριστίν Ντάγουντ και η κόρη της Αλίνα επέβαιναν στο μητρικό σκάφος του Titan, το Polar Prince, όταν έφτασε η είδηση ότι είχαν χάσει την επικοινωνία λίγο μετά την έναρξη της καθόδου στις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου.
Μια μεγάλη αποστολή έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε και συνεχίστηκε για μέρες. Κι ενώ η κόρη της διατηρούσε την ελπίδα πως θα τους έβρισκαν ζωντανούς, η Κριστίν είπε πως έχασε κάθε ελπίδα όταν πέρασαν 96 ώρες. «Τότε ήταν που έχασα την ελπίδα. Τότε ήταν που έστειλα το μήνυμα στην οικογένειά μου στην πατρίδα και είπα "Προετοιμάζομαι για το χειρότερο"» ανέφερε.
Ο δισεκατομμυριούχος Σαζάντα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ο γιος του Σουλεμάν ήταν δύο από τα πέντε θύματα που σκοτώθηκαν ακαριαία όταν το υποβρύχιο υπέστη «εσωτερική κατάρρευση» μόλις 1.600 πόδια από την πλώρη του Τιτανικού, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή.
Εκτός από τον σύζυγο και τον γιο της, άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Titan: ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Στόκτον Ρας, ο Βρετανός επιχειρηματίας Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην δύτης του γαλλικού ναυτικού και έμπειρος δύτης του Τιτανικού.
«Ο γιος μου ήθελε να πάει να δει το ναυάγιο του Τιτανικού»
Όπως αποκάλυψε η Κριστίν μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, είχε προγραμματίσει να πάει με τον σύζυγό της να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού με το υποβρύχιο OceanGate, αλλά το ταξίδι τους ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Τότε έκανα πίσω και τους έδωσα χώρο για να πάνε ο Σαζάντα με τον Σουλεμάν, επειδή πραγματικά ήθελε να πάει» είπε. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο γιος της πήρε μαζί του τον κύβο του Rubik, καθώς ήλπιζε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για την επίλυσή του στο μεγαλύτερο βάθος.
Πώς αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι χάθηκε η επαφή του υποβρυχίου με το σκάφος
Αφού χάθηκε η επαφή με το σκάφος, η Κριστίν και η 17χρονη κόρη της Αλίνα περίμεναν νέα στο σημείο όπου εθεάθη για τελευταία φορά το Titan, κατά τη διάρκεια της αποστολής έρευνας και διάσωσης. «Είχαμε πολλές ελπίδες. Αυτό ήταν το μόνο πράγμα που μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε γιατί ελπίζαμε» περιέγραψε.
Όπως πρόσθεσε η Κριστίν, όσοι βρίσκονταν πάνω από το νερό προσπαθούσαν να παραμείνουν αισιόδοξοι, λέγοντας στους εαυτούς τους: «Υπήρχαν τόσο πολλές ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε αυτό το υποβρύχιο προκειμένου να βγουν στην επιφάνεια… Κι εμείς κοιτούσαμε συνεχώς την επιφάνεια. Υπήρχε αυτή η ελπίδα». «Όλοι σκεφτήκαμε ότι απλώς θα βγουν στην επιφάνεια, και έτσι το σοκ καθυστέρησε κατά περίπου 10 ώρες».
«Μέχρι τη στιγμή που υποτίθεται πως θα ανέβαιναν ξανά, υπήρχε ένα χρονικό διάστημα που υποτίθεται ότι θα χρειαζόταν για να ανέβουν στην επιφάνεια, αλλά, όταν πέρασε αυτό το διάστημα, άρχισε το πραγματικό σοκ. Όχι το σοκ, αλλά η ανησυχία και τα όχι και τόσο θετικά συναισθήματα».
Παρά τις ζοφερές προοπτικές, η έφηβη κόρη της είπε ότι δεν έχασε ποτέ την ελπίδα πως θα κατάφερναν να διασώσουν τον πατέρα της και τον αδερφό της. «Η κόρη μου δεν έχασε την ελπίδα μέχρι το τηλεφώνημα του Λιμενικού, όταν ουσιαστικά μας ενημέρωσαν ότι είχαν βρει συντρίμμια».
Μιλώντας για την κόρη της, η Κριστίν δήλωσε πως είναι «μια τόσο απίστευτη νεαρή γυναίκα, έχει τόσο μεγάλη αυτογνωσία. Πιστεύει στην επιστήμη και πιστεύει πραγματικά, όπως ακριβώς εάν επιβιβαστείς σε ένα αεροπλάνο, ότι η επιστήμη, η μηχανική, θα λειτουργήσει».
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο BBC, στις 96 αυτές ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση διάσωσης και έρευνας, η ίδια προσπάθησε «πολύ σκληρά» να μη δείξει στην κόρη της ότι είχε χάσει την ελπίδα της.
Μετά την είδηση πως βρέθηκαν συντρίμμια από το υποβρύχιο, η οικογένεια επέστρεψε το Σάββατο στο Σεντ Τζονς του Καναδά και την Κυριακή πραγματοποίησαν μια νεκρώσιμη ακολουθία για τους Σαζάντα και Σουλεμάν.
Ποια ήταν τα τελευταία λόγια πριν καταδυθούν στο ναυάγιο
Ερωτηθείσα ποια ήταν τα τελευταία λόγια της οικογένειας μεταξύ τους, είπε στο BBC: «Απλώς αγκαλιαστήκαμε και αστειευτήκαμε, γιατί ο Σαζάντα ήταν τόσο ενθουσιασμένος που κατέβαινε, έκανε σαν μικρό παιδί. Είχε αυτή την ικανότητα του παιδικού ενθουσιασμού, ήταν και οι δύο τόσο ενθουσιασμένοι».
Η Κριστίν και ο Σαζάντα γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, είπε, όταν εκείνη δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά. Θυμήθηκε ότι ο μελλοντικός τότε σύζυγός της ήταν λάτρης της Ιστορίας και γνώριζε περισσότερα για την ιστορία της πατρίδας της, της Γερμανίας, από εκείνη και πως είχε λατρεία για τα ντοκιμαντέρ. «Μας έβαζε όλους να βλέπουμε τον Ντέιβιντ Ατένμπορο και τα παιδιά τον λάτρευαν. Έτσι κι εγώ έμαθα να αγαπώ την Ιστορία. Ήταν πραγματικά ικανός, μέσω των γνώσεών του, να εμπνέει και να παρακινεί τους άλλους» ανέφερε.
«Ο Σουλεμάν ήθελε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ στο υποβρύχιο»
Ο γιος της, είπε, ήταν πρακτικός και διανοούμενος και δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον κύβο του Ρούμπικ - τον οποίο έμαθε μόνος του να λύνει σε μόλις 12 δευτερόλεπτα. «Ο Σουλεμάν έφτιαξε έναν Τιτανικό από Lego 10.000 τεμαχίων. Έκανε αίτηση για το παγκόσμιο ρεκόρ επειδή ήθελε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ στο βαθύτερο σημείο. Κι ενώ η αίτησή του απορρίφθηκε, εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν να κινηματογραφήσουν την προσπάθεια, με τον Σουλεμάν να λέει: "Θα λύσω τον κύβο του Ρούμπικ σε βάθος 3.700 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, στον Τιτανικό"».
Η Κριστίν Ντάγουντ δήλωσε ότι η ίδια και η κόρη της έχουν ορκιστεί να προσπαθήσουν να μάθουν να λύνουν τον κύβο του Ρούμπικ προς τιμήν του Σουλεμάν και σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του συζύγου της.
Συγκεκριμένα, είπε: «Συμμετείχε σε τόσο πολλά πράγματα, βοήθησε τόσο πολλούς ανθρώπους, και νομίζω ότι η Αλίνα και εγώ θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά».