Ως βουτιά στον κόσμο της τέχνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο έργο του Jason deCaires Taylor ο οποίος δημιούργησε ένα υποβρύχιο δάσος στη θάλασσα τις Αγίας Νάπας στην Κύπρο.
Ο Βρετανός καλλιτέχνης που είναι γνωστός για τα υποβρύχια μουσεία με εντυπωσιακές συλλογές γλυπτών, έχει δημιουργήσει υδάτινους κήπους γλυπτικής σε όλο τον κόσμο. Από τις Κάννες, μέχρι το Μεξικό, τη Γρενάδα, τις Μπαχάμες, το Λανθαρότε, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τις Μαλδίβες, αν και το τελευταίο καταστράφηκε μερικώς καθώς κρίθηκε προσβλητικό.
Με τίτλο Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής Αγίας Νάπας (Μουσάν) το τελευταίο του έργο είναι βυθισμένο 200 μέτρα από την ακτή της παραλίας Περνέρα. Εκεί, στον βυθό, 8-10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, έχουν τοποθετηθεί 93 γλυπτά.
Η έκθεση, με προϋπολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, άνοιξε τον περασμένο μήνα, με δύτες και κολυμβητές να καλούνται να εξερευνήσουν όσα βρίσκονται στον βυθό. Τα έργα τέχνης, που βυθίστηκαν με τη χρήση γερανού, αναφέρονται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ανάμεσα σε αυτά είναι γλυπτά παιδιών σε φυσικό μέγεθος που κρατούν κάμερες. Συνολικά, στόχος είναι τα έργα τέχνης να θυμίζουν ένα μονοπάτι μέσα σε δάσος, αλλά και να αποτελέσουν καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή.
«Τα γλυπτά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με υλικά που προσελκύουν τη θαλάσσια ζωή και τοποθετούνται σε διαφορετικά βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για τη θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα», τονίζει άλλωστε η ανακοίνωση για την έναρξη της έκθεσης, ενώ δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες αναφέρει: «Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την περιοχή. Πρόκειται για μια αμμώδη περιοχή και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο».
Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης περιγράφει τα γλυπτά ως «ενεργούς καταλύτες» για τη διατήρηση της υδάτινης ζωής και των υφάλων, πράγμα που σημαίνει ότι το Μουσάν θα γίνει υποβρύχιο δάσος που θα εξελίσσεται και θα αναπτύσσεται.
Ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι με αυτό το μοναδικό καταδυτικό μουσείο οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μια υποβρύχια όαση».
Τα τελευταία 20 χρόνια τα θαλάσσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο εξαντλούνται ριζικά, με τους καλλιτέχνες όπως ο deCaires Taylor να είναι αποφασισμένοι να κάνουν μια αλλαγή.
Το υποβρύχιο μουσείο είναι το δεύτερο έργο του deCaires Taylor στη Μεσόγειο φέτος. Τον Μάρτιο, αποκάλυψε μια σειρά έξι τεράστιων γλυπτών πορτρέτων στα ανοικτά των ακτών των Καννών. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί και κάθε έργο τέχνης ήταν εμπνευσμένο από ένα μέλος της κοινότητας στο γαλλικό θέρετρο, ηλικιωμένους και νέους.
Φωτογραφίες: EPA/GEORGES NICOLAOU