Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Ισραέλ Κατς (Λικούντ), αποκάλεσε χθες τους ισραηλινούς άραβες βουλευτές «κουστουμαρισμένους τρομοκράτες» και καταδίκασε τις προσπάθειες τις αντιπολίτευσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξή τους μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του μήνα.
Σε δηλώσεις του σε ισραηλινό ραδιοφωνικό δίκτυο, ο Κατς υποστήριξε ότι πολλά μέλη του κοινού ψηφοδελτίου αραβικών κομμάτων είναι «είτε υποστηρικτές των τρομοκρατών, ή κουστουμαρισμένοι τρομοκράτες».
Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ αντέδρασε με αυτό το σχόλιο στην είδηση ότι ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής του κόμματος Μπλε και Λευκό, στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, δεσμεύθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη της Κοινής Λίστας, η οποία αντιπροσωπεύει την αραβική μειονότητα στο Ισραήλ.
Εάν πράγματι ο Γκαντς σχηματίσει κυβέρνηση σε συμμαχία με τους άραβες ισραηλινούς βουλευτές, θα πρόκειται για κάτι χωρίς προηγούμενο στην ισραηλινή πολιτική ζωή. Η Κοινή Λίστα εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό από ποτέ, 15 έδρες, στις εκλογές που διεξήχθησαν την 2α Μαρτίου. Εάν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση, θα στερήσει την εξουσία από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην εξουσία επί 11 χρόνια.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έπειτα από τις άλλες δύο τέτοιες πρόωρες αναμετρήσεις τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν ήραν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ. Ούτε το στρατόπεδο της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων, υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, ούτε η κεντρώα παράταξη του Γκαντς που υποστηρίζεται από κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα, μπόρεσε να εξασφαλίσει καθαρό προβάδισμα.
Το πολιτικό στρατόπεδο του Νετανιάχου εξασφάλισε 58 έδρες, ενώ αυτό του Γκαντς 55. Για να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, χρειάζονται 61 έδρες στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή των 120 εδρών.
Η αραβική μειονότητα, που αντιπροσωπεύει περί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ (9 εκατομμύρια), καταγγέλλει ότι υφίσταται συστηματικές διακρίσεις.
Στο παρελθόν, άραβες ισραηλινοί κοινοβουλευτικοί προκάλεσαν αγανάκτηση, ιδίως στην ισραηλινή δεξιά, με τοποθετήσεις τους. Το 2011, ο ισραηλινός άραβας κοινοβουλευτικός Αχμεντ Τίμπι είχε εξάρει τους παλαιστίνιους «μάρτυρες» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ραμάλα. Ενώ η Χίμπα Γιαζμπάκ το 2015 είχε επαινέσει μέσω Διαδικτύου έναν αξιωματικό του στρατιωτικού βραχίονα της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Τόσο ο Τίμπι, όσο και η Γιαζμπάκ έχουν διαψεύσει ότι τάσσονται υπέρ της διάπραξης ένοπλων επιθέσεων.