Η Ρωσία «εγκρίνει» την πειρατεία ενός επιβατικού αεροπλάνου από τη Λευκορωσία, «υποβαθμίζοντας» την υπόθεση αυτή και αυτό θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Αν ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται μάλιστα ότι (οι Ρώσοι) υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι σε αυτό το στάδιο η παρουσία πρακτόρων ρωσικών υπηρεσιών στο αεροπλάνο δεν έχει αποδειχθεί. «Θέλω να το πούμε, δεν είμαι πεπεισμένος προς το παρόν και η έρευνα θα το δείξει», σημείωσε.
Οι Αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν την Κυριακή καταδιωκτικά αεροπλάνα για να «συστήσουν» σε εμπορική πτήση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το επιχείρημα του συναγερμού για βόμβα που αποδιδόταν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.
Ωστόσο κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Μινσκ δεν βρέθηκε καμία βόμβα και δύο από τους επιβάτες του -ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης, ηλικίας 26 ετών, και η Ρωσίδα σύντροφός του, Σοφία Σαπέγκα- συνελήφθησαν, προκαλώντας ευρεία καταδίκη διεθνώς.
«Πρόκειται για τεράστια υπόθεση, είναι μια απαγωγή στον αέρα»
Το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» για τη σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εταιρείες της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για να τιμωρήσουν το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσει η παράκαμψη της Λευκορωσίας.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι με αυτό που μόλις συνέβη στη Λευκορωσία ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει από θέση ισχύος» στη Σύνοδο Κορυφής με τον Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, παρατήρησε επίσης ο Λεντριάν. Όλο αυτό «δεν είναι πολύ ευνοϊκό γι' αυτόν», σημείωσε.
«Η υπόθεση της Λευκορωσίας κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τη σοβαρότητά της. Πρόκειται για τεράστια (υπόθεση), είναι μια απαγωγή στον αέρα, μια πειρατεία της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αμέσως από την ΕΕ στη Λευκορωσία θα αποφέρουν καρπούς επειδή θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός. «Όταν κάτι αφορά στο πορτοφόλι, πάντα πιάνει (…) Η Λευκορωσία θα καταδικαστεί στην απομόνωση. Θα είναι δύσκολα γι' αυτήν», κατέληξε.