Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' διαγνώστηκε με υπερτροφία προστάτη, μια πάθηση που είναι συνήθως καλοήθης και επηρεάζει πολλούς άνδρες καθώς γερνούν.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.
Ο βασιλιάς Κάρολος, 75 ετών, βρισκόταν στην ιδιωτική του κατοικία στο Μπαλμόραλ όταν διαγνώστηκε με υπερτροφία προστάτη μετά από εξέταση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι γιατροί ανέμεναν ότι θα παραμείνει στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα, ενώ οι δημόσιες υποχρεώσεις του θα αναβληθούν για το σύντομο χρονικό διάστημα της ανάρρωσης.
«Όπως χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο, ο βασιλιάς ζήτησε συμβουλές για μια υπερτροφία του προστάτη. Αυτό από το οποίο πάσχει ο μεγαλειότατος είναι καλοήθες και θα μεταβεί στο νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα για μια διορθωτική επέμβαση» αναφέρεται από το παλάτι σε μία σύντομη ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι οι δημόσιες υποχρεώσεις του θα αναβληθούν για μια σύντομη χρονική περίοδο, προκειμένου να του επιτραπεί να αναρρώσει.
Τα συμπτώματα στην υπερπλασία προστάτη
Ο προστάτης, μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, τον σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την κύστη και μεταφέρει το σπέρμα έξω από το σώμα. Ένας διευρυμένος προστάτης είναι επίσης γνωστός ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Επηρεάζει τουλάχιστον τους μισούς άνδρες από τα 50 τους και οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης αυξάνονται με την ηλικία. Πολλοί άνδρες στα 40 τους μπορεί επίσης να έχουν διευρυμένο προστάτη.
Τα κύρια συμπτώματα ενός διογκωμένου προστάτη σχετίζονται με την ούρηση. Τα συμπτώματα μπορούν να ταξινομηθούν ως «συμπτώματα αποθήκευσης ή συμπτώματα κένωσης», δήλωσε ο Amin Herati, διευθυντής ανδρικής υπογονιμότητας και υγείας ανδρών καθώς και επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στο νοσοκομείο Johns Hopkins.
Η υπερπλασία, μια κυτταρική ανάπτυξη του ιστού μέσα στον προστάτη, μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της ουρήθρας, καθιστώντας πιο δύσκολη την ούρηση ή την εκσπερμάτιση. Συχνά, η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς, έτσι οι άνδρες αισθάνονται επείγουσα ανάγκη να ουρούν επανειλημμένα, ειδικά τη νύχτα. Τα συμπτώματα της ούρησης περιλαμβάνουν αδύναμη ροή ούρων, διακοπτόμενη ροή, ντρίμπλα και δυσκολία στην εκκίνηση, είπαν οι ειδικοί
Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να κάνει μερικούς άνδρες να μην μπορούν να ουρήσουν, κάτι που θα θεωρηθεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.
Τα αίτια
Τα αίτια ενός διογκωμένου προστάτη δεν είναι καλά γνωστά, αλλά οφείλονται εν μέρει από ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες, είπε ο Herati. «Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες: το κυτταρικό βάθος και ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός», είπε. «Όταν αυτή η ισορροπία ανατρέπεται - όπου υπάρχει μικρότερο κυτταρικό βάθος ή περισσότερος κυτταρικός πολλαπλασιασμός - το καθαρό αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση του προστάτη». Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να οφείλεται σε άλλες καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονή, αλλά αυτό είναι τυπικά προσωρινό, είπε ο Herati. «Ο προστάτης είναι ένας ευαίσθητος στην τεστοστερόνη αδένας, επομένως ένας συνδυασμός έκθεσης και χρόνου θα οδηγήσει σε ανάπτυξη», δήλωσε ο Marc Dall'Era, προσωρινός πρόεδρος ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis Health. Όλοι οι άνδρες βιώνουν κάποια διόγκωση του αδένα καθώς γερνούν, αλλά το μέγεθος ποικίλλει. «Ενώ το μέσο μέγεθος για έναν άνδρα 60-70 ετών μπορεί να είναι ένα μικρό λεμόνι, ορισμένοι προστάτες μπορούν να μεγαλώσουν στο μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ και όχι μόνο», είπε.
Η γήρανση και το οικογενειακό ιστορικό καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι παράγοντες κινδύνου. Ιατρικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η στυτική δυσλειτουργία συνδέονται επίσης με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, είπαν οι ειδικοί.
Ένας διογκωμένος προστάτης διαγιγνώσκεται μέσω αξιολόγησης του ασθενούς, η οποία περιλαμβάνει ιατρικό, οικογενειακό και φαρμακευτικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ψηφιακής εξέτασης του ορθού. Οι ουρολόγοι χρησιμοποιούν ιατρικές εξετάσεις όπως ανάλυση ούρων, εξέταση αίματος για ειδικό προστατικό αντιγόνο και διορθικό υπερηχογράφημα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αν και υποκειμενική, χρησιμοποιείται επίσης για τη διάγνωση.
«Είναι πραγματικά σημαντικό οι άνδρες να μην ντρέπονται για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Ross Krasnow, ουρολόγος ογκολόγος στο MedStar Washington Hospital Center. «Πρέπει να αισθάνονται άνετα μιλώντας με τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψής τους, ώστε να μπορούν να παραπεμφθούν σε ουρολόγους».
Οι θεραπευτικές επιλογές
Οι θεραπείες μπορεί να κυμαίνονται από την επιτήρηση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι το να πηγαίνει κανείς πιο συχνά στην τουαλέτα, μέχρι την φαρμακευτική αγωγή και τις χειρουργικές επεμβάσεις, είπε ο Kevin Wymer, ενδοουρολόγος στην Mayo Clinic που ειδικεύεται στη διαχείριση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Για την πάθηση συνταγογραφούνται δύο τύποι φαρμάκων για να παρέχουν ανακούφιση στους άνδρες από τα εξουθενωτικά συμπτώματα. Όταν τα φάρμακα είναι ανεπαρκή ή προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, σε προχωρημένες περιπτώσεις ή για άνδρες που αναζητούν πιο οριστική θεραπεία, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για να ανοίξει κανάλι μέσω του προστάτη και να αυξηθεί η ροή.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βλάβη της ουροδόχου κύστης ή βλάβη των νεφρών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πληροφορίες: Washington Post