Σηκώστε το βλέμμα στον ουρανό... Η πρώτη από τις δύο υπερπανσελήνους του φετινού ξεχωριστού Αυγούστου «μαγνητίζει», χαρίζοντας μοναδικές εικόνες σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε φέτος.
Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.
Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η πρώτη υπερπανσέληνος του Αυγούστου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», σημειώθηκε στις 21:31 ώρα Ελλάδος, σήμερα, Τρίτη 1 Αυγούστου, και θα φτάσει στο μέγιστο της λάμψης της, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφιση για τους παρατηρητές των άστρων, ενώ η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, στις 21:36, με μια μπλε Σελήνη.
Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε διπλή πανσέληνο σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη Σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα συμβεί την 5η Νοεμβρίου του 2025, με απόσταση 221.817 μίλια.
Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.
Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης
Το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα, Τρίτη 1η Αυγούστου, με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου.
Το Μουσείο Ακρόπολης εορτάζει σε ρυθμούς Tango τον ερχομό της Πανσελήνου
Στις 31 Αυγούστου η «Μπλε Πανσέληνος»
Στις 31 Αυγούστου έρχεται και η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη τον ίδιο μήνα, φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.