Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι κατά τη σημερινή επίθεση εναντίον του Ισραήλ ο ιρανικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους «Fattah».
Φαίνεται ότι η ισραηλινή άμυνα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αναχαίτισε σε μεγάλο βαθμό τους πυραύλους, προτού προλάβουν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή να τραυματίσουν κάποιον στο έδαφος, καθώς οι Ισραηλινοί έβρισκαν καταφύγιο εν μέσω του ουρλιαχτού των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, δημοσίευσε λίγο νωρίτερα αναφορές ότι το Ιράν χρησιμοποίησε πυραύλους «Fattah» στη σημερινή του επίθεση κατά του Ισραήλ.
Τι είναι ο ιρανικός πύραυλος Fattah-1
Ο Fattah-1 είναι ιρανικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, μεσαίου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και παρουσιάστηκε το 2023. Είναι ο πρώτος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν.
Σύμφωνα με το Ιράν, η υψηλή ευελιξία και ταχύτητά του τον βοηθά να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Το όνομα του πυραύλου μεταφράζεται στα αραβικά ως «κατακτητής» ή «νικητής».
Ο πύραυλος έχει αναφερθεί ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Το πρώτο μοντέλο του Ιράν, το «Φατάχ 1», υποτίθεται ότι είχε αυτονομία 1.400 km και μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες 13-15 Mach (16.000-18.500 χλμ/ώρα). Τα 5 Mach (σχεδόν 6.200 χλμ/ώρα) είναι το όριο ώστε να ονομαστεί ο πύραυλος υπερηχητικός, πετώντας πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (1.235 χλμ/ώρα). Οι πύραυλοι που μπορούν να επιτύχουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, τότε ονομάζονται «υπερηχητικοί».
Το «Φατάχ 2», είναι ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, ο οποίος σύμφωνα με το Ιράν θα του επιτρέψει να χτυπά στόχους και να μην ανιχνεύεται. Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με το πρώτο Φατάχ, το Φατάχ 2 χρησιμοποιεί ένα προωθητικό πυραύλων υγρού καυσίμου.
«Φαίνεται ότι αυτός ο κινητήρας υγρού καυσίμου είναι μια νέα σχεδίαση που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Φατάχ 2», λέει η ιρανική Tasnim. «Με τη βοήθεια αυτού του κινητήρα, το «Φατάχ 2» μπορεί να ταξιδέψει περίπλοκες και απρόβλεπτες διαδρομές στην ατμόσφαιρα, ενώ ο κινητήρας υγρού καυσίμου έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη ώσης, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδρομής πτήσης και στην επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας και καλύτερου ελέγχου του ταχύτητα πτήσης».
Με πληροφορίες από iranpress, foundation for defense democracies