Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία είναι «πολύ υψηλός, υπερβολικά υψηλός», αλλά υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια ότι τα μέτρα περιορισμού αποδίδουν, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, προσπαθώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι σχεδόν 20 μέρες από την εφαρμογή του «μερικού lockdown» τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.
Η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», τόνισε ο κ. Βίλερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορεί κανείς να διαπιστώσει μια σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι τα μέτρα λειτουργούν, τόνισε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ούτε Ρέξροτ.
Ο κ. Βίλερ εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η τάση θα γίνει σαφέστερη εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «ο κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν έχει περάσει». Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να φθάσουν στο όριο των δυνατοτήτων τους, γι' αυτό, σημείωσε, είναι απολύτως απαραίτητο ο αριθμός των κρουσμάτων να επιστρέψει σε «ελέγξιμο» επίπεδο.
Ιδιαίτερα υψηλός είναι επίσης, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, ο αριθμός τόσο των σοβαρά ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και των θανάτων. Σήμερα το «Ρόμπερτ Κοχ» ανέφερε 22.609 νέα κρούσματα, κατά 5.000 περισσότερα απ' ό,τι είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφθασε τις 13.370 (+251).
Σε ό,τι αφορά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βίλερ δεν θέλησε να διακινδυνεύσει πρόβλεψη. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα δούμε φαινόμενο "γιο-γιο"», διευκρίνισε ο καθηγητής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Συνέστησε πάντως σε όποιον σκοπεύει να επισκεφθεί την οικογένειά του, να μείνει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες σε καραντίνα.
Νωρίτερα σήμερα ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου Στέφεν Κλούγκε είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα τρίτου κύματος της πανδημίας και για φαινόμενο «γιο-γιο», «όταν οι αριθμοί θα πέσουν και θα έχουμε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων». Το καλοκαίρι «χρειάστηκε χρόνος μέχρι ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί εκ νέου, αλλά τον χειμώνα η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Κλουγκε στην «Hamburger Abendblatt».