Εγκρίθηκε το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας -Μανιάτης: Πρώτο βήμα για Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας -Μανιάτης: Πρώτο βήμα για Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ

Γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Μανιάτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP).

Με 82 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 7 αποχές, εγκρίθηκε η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισηγητής του Κανονισμού ήταν για τους Σοσιαλιστές στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ο Γ. Μανιάτης, Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, την Άμυνα, τη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία.

Στο σχέδιο Κανονισμού περιέχονται «χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για τις από κοινού ευρωπαϊκές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού και τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών» και εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας (S&D), αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, την Άμυνα, τη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ένωσης, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι δραστηριότητες καλύπτουν από την ανάπτυξη, μέχρι την κοινή παραγωγή και τη συντήρηση προγραμμάτων, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας τις οικονομίες κλίμακος» και «επιπλέον, δημιουργείται για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Αμυντικών Προγραμμάτων Κοινού Ενδιαφέροντος».

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα είναι η ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής σε χώρες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν γραμμές παραγωγής».

«Επιπλέον», σημειώνει ο κ. Μανιάτης, «διασφαλίσαμε ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα διατεθούν μόνο σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και για οπλικά συστήματα που παράγονται στην Ευρώπη, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες».

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, μετά την ψηφοφορία, «το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία (EDIP) αποτελεί κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία μας στον τομέα της Άμυνας, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, από τη Φιλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ετοιμότητα της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες. Αυτό θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο (και ελπίζω) και στην Ελλάδα», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ