Υπατη Αρμοστεία: Οι θάνατοι στη Μεσόγειο ξεπέρασαν και φέτος τους 1.000 -14.000 νεκροί από το 2014 - iefimerida.gr

Υπατη Αρμοστεία: Οι θάνατοι στη Μεσόγειο ξεπέρασαν και φέτος τους 1.000 -14.000 νεκροί από το 2014

Φουσκωτό σκάφος με μετανάστες στα ανοιχτά της Μεσογείου
Φουσκωτό σκάφος με μετανάστες στα ανοιχτά της Μεσογείου / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, έκτη χρονιά στη σειρά κατά την οποία ξεπερνιέται ένα «θλιβερό ορόσημο», δήλωσε την Τρίτη η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η UNHCR καλεί επειγόντως να αυξηθούν οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης, κάτι που περιλαμβάνει την επανάληψη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από σκάφη των χωρών μελών της ΕΕ, και να αναγνωρισθεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν τα σκάφη των ΜΚΟ στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλεϊ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου από το 2014 ως και σήμερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Πρωτοβουλίες Γαλλίας - Γερμανίας για τους μετανάστες στη Μεσόγειο

«Επί της αρχής, 14 κράτη-μέλη (της ΕΕ) έως αυτό το στάδιο εκδήλωσαν τη συμφωνία τους στο γαλλογερμανικό κείμενο» για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τόνιζε τον Ιούλιο σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Μανουέλ ντε Καρβάλιου Φερέιρα Βιτουρίνου, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έδινε τότε λεπτομέρειες για τον μηχανισμό, υποσχέθηκε πάντως ότι η λειτουργία του θα είναι «ταχεία» και «αυτόματη». Υπήρξε επικύρωση της συμφωνίας για «τον μηχανισμό ανακατανομής βραχυπρόθεσμα, αλλά επιθυμούμε να πάμε πιο μακριά (…) με την ανάληψη ευθυνών από το σύνολο των κρατών μελών» και «κοινοτικών δομών που υπάρχουν», με τη βελτίωση «της αποτελεσματικότητας των οικειοθελών ή υποχρεωτικών επαναπατρισμών» των μεταναστών «στις χώρες καταγωγής τους». Πρόκειται, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, να υπάρξει «επιτάχυνση των επιστροφών» όσων «δεν δικαιούνται άσυλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θαλάσσιες αφίξεις προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα ήταν τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες από το 2016

Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ