Ένας υπάλληλος μουσείου στη Γερμανία αντικατέστησε έναν πίνακα με αντίγραφο για να πουλήσει τον αυθεντικό και να ζήσει πλουσιοπάροχα αλλά το σχέδιο του δεν ευδοκίμησε
Σύμφωνα με δικαστήριο του Μονάχου, υπάλληλος του γερμανικού μουσείου αντάλλαξε έναν πίνακα με έναν ψεύτικο και στη συνέχεια πούλησε το πρωτότυπο για να αγοράσει πολυτελή αγαθά, μεταξύ των οποίων μια Rolls Royce και ακριβά ρολόγια χειρός.
Ο 30χρονος άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται λόγω των αυστηρών νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία, καταδικάστηκε επίσης για την κλοπή τριών άλλων έργων τέχνης, μεταδίδει το CNN.
Απέφυγε τη φυλάκιση, αλλά του επιβλήθηκε ποινή 21 μηνών με αναστολή και διατάχθηκε να επιστρέψει στο μουσείο περισσότερα από 60.600 ευρώ.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου δήλωσε ότι η καταδίκη του έλαβε υπόψη ότι ο άνδρας ομολόγησε και επέδειξε «πραγματική μεταμέλεια».
«Είπε ότι ενήργησε χωρίς να σκεφτεί», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει τη συμπεριφορά του σήμερα».
Ο άνδρας, ο οποίος ήταν υπάλληλος του Γερμανικού Μουσείου στο Μόναχο, εργαζόταν στη διαχείριση συλλογών από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018.
Mπαράζ κλοπών στο μουσείο από τον υπάλληλο
Στο διάστημα αυτό έκλεψε το έργο «Das Märchen vom Froschkönig» του Franz von Stuck, το αντικατέστησε με ένα ψεύτικο και έβγαλε το πρωτότυπο σε δημοπρασία. Είπε ψέματα σε έναν οίκο δημοπρασιών του Μονάχου, λέγοντας ότι ο πίνακας ανήκε κάποτε στους παππούδες ή τους προπαππούδες του. Αργότερα πουλήθηκε σε ελβετική γκαλερί για 70.000 ευρώ και ο άνδρας έλαβε σχεδόν 50.000 ευρώ σε μετρητά, αφού αφαιρέθηκαν τα έξοδα της δημοπρασίας.
Έκλεψε επίσης άλλους τρεις πίνακες από την αποθήκη του μουσείου και πούλησε με επιτυχία δύο από αυτούς - τον «Die Weinprüfung» του Eduard von Grützner και τον «Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge» του Franz von Defregger. Το ένα από τα έργα πωλήθηκε μέσω δημοπρασίας και το άλλο αγοράστηκε απευθείας από τον οίκο δημοπρασιών, αποφέροντάς του άλλα 11.490 ευρώ.
Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να εξοφλήσει χρέη και να χρηματοδοτήσει έναν «πολυτελή τρόπο ζωής», ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας: «Ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε ξεδιάντροπα την δυνατότητα πρόσβασής τουστις αποθήκες του μουσείου … και πούλησε πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο για τον εαυτό του και να κάνει επίδειξη».
Ο άνδρας προσπάθησε επίσης να βγάλει σε δημοπρασία τον άλλο κλεμμένο πίνακα, το «Dirndl» του Franz von Defregger, σε διαφορετικό οίκο δημοπρασιών του Μονάχου, αλλά δεν πουλήθηκε.
Τι είπε ο οίκος δημοπρασιών που ανέλαβε τους πίνακες
Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο CNN, ο οίκος δημοπρασιών που βρίσκεται πίσω από τις τρεις επιτυχείς πωλήσεις, ο Ketterer Kunst, δήλωσε ότι «απλώς δεν ήταν δυνατόν να τους ταυτοποιήσουμε ως κλεμμένα αντικείμενα».
«Εκπληρώσαμε πλήρως το καθήκον μας για φροντίδα και ερευνήσαμε εκτενώς τα έργα που αναφέρθηκαν», πρόσθεσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών. «Λυπούμαστε που τα έργα εκλάπησαν από το μουσείο ...συνεργαστήκαμε στενά με την αστυνομία σε πρώιμο στάδιο και παραδώσαμε όλα τα έγγραφα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Το Γερμανικό Μουσείο δήλωσε εν τω μεταξύ στο CNN ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ανάκτηση των πινάκων. Σε ένα email, ένας εκπρόσωπος ανέφερε ότι το μουσείο επιδιώκει να αακυρωθούν οι πωλήσεις και ότι ένας από τους πίνακες βρίσκεται ήδη στην κατοχή της αστυνομίας.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο χώρος από τον οποίο εκλάπησαν οι πίνακες είναι «κατά βάση επαρκώς ασφαλισμένος» και ότι το μουσείο είχε πραγματοποιήσει έλεγχο του ιστορικού του άνδρα, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.